• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/rymattyl/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/rymattyl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/rymattyl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/rymattyl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/rymattyl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/rymattyl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.

Yle Turku

Julkaise syötteitä
Yle Uutiset | Turku | Tuoreimmat uutiset
Syötteen kokonainen osoite. 2 vuotta 11 viikkoa sitten

Kakolan tornitalohanketta viedään eteenpäin kolmen vaihtoehdon voimin

22. Syyskuu 2016 - 11:04

Kakola-yhtiö on esitellyt torstaina suunnitelmiaan Turun Kakolanmäen entisen vankila-alueen kehittämiseksi. Seuraavaksi aikeet etenevät Turun kaupunginarkkitehdin suunnittelupöydälle. 

Alueelle kaavaillusta tornitalosta on valmistunut kolme versiota, kuten kaupunginhallitus ja kaavoituslautakunta ovat edellyttäneet. Ykkösvaihtoehto kantaa työnimeä Purje. Se olisi noin 16 kerrosta korkea.

Vartiotorni 1:ssä ja Vartiotorni 2:ssa rakennus olisi matalampi, mutta sen viereen sijoittuisi 45 metriä korkea näkötorni. Lisäksi rinnehissi eli funikulaari on tarkoitus saada käyttöön ensi heinäkuussa järjestettävään suureen purjelaivatapahtumaan mennessä.

Kakolanmäelle on tarkoitus perustaa myös ravintolamaailma. Yrittäjäksi tulee Kaskis-ravintolaa pyörittävä Erik Mansikka.

Kakola-yhtiöt aikoo järjestää yleisökierroksia entisessä keskusvankilassa ja lääninvankilassa.

Tulevaisuudentutkija: Näin liikkuminen muuttuu – katso 5 askelta

22. Syyskuu 2016 - 8:57

Ihminen ohjaa ja ajaa omaa henkilöautoaan. Tämä lause kuvastaa hyvin nykytilannetta.

Tulevaisuudentutkimuksen professori Petri Tapio Turun yliopistosta käyttää oheista lausetta opetuksessaan havainnollistamaan mahdollista tulevaisuutta. Miten liikkuminen muuttuu?

Lauseesta 'ihminen ohjaa ja ajaa omaa henkilöautoaan' poistetaan sanoja, jolloin erilaiset tulevaisuuden liikkumisen mahdollisuudet tulevat esille.

1. Poistetaan ihminen ohjaamasta

Navigaattori hoitaa ohjaamisen ihmisen puolesta.

2. Poistetaan ihminen ajamasta

Robotti hoitaa ajamisen ihmisen puolesta.

3. Poistetaan oma

Käytössä on julkisia robottiautoja. Kyseessä on kutsujoukkoliikenteen kaltaiset autot. Ne toimivat niin sanottuina tilaustakseina.

4. Poistetaan henkilö

Käytetään linja-autoja ja muuta joukkoliikennettä, ei henkilöautoa.

5. Poistetaan auto

Liikutaan erilaisilla kevyen liikenteen välineillä tai liikkuminen tapahtuu virtuaalisesti erilaisten käyttöliittymien kautta.

Joukkoliikenne koetaan kiinnostavaksi

Henkilöautoilu on vähenemässä, ennustaa tulevaisuudentutkimuksen professori Petri Tapio. Yksi syy on se, että ajokortin hankinta ei ole nuorille tärkeintä.

– Etenkin nuoret naiset lykkäävät ajokortin hankkimista.

Tulevaisuudessa yhä useampi valitsee joukkoliikenteen henkilöauton sijaan. Ihmiset muuttavat kaupunkeihin, joissa joukkoliikenne on kunnossa. Joukkoliikenne koetaan kiinnostavaksi, koska linja-autossa tai junassa istuessa ajan voi käyttää hyödyksi.

– 20 vuotta sitten ihmiset istuivat hiljaa paikallaan ja odottivat omaa pysäkkiä. Nyt jutellaan puhelimessa, näprätään laitteita, selaillaan uutisia tai tehdään töitä.

Sähköbussit Turun katukuvaan lähiviikkoina

22. Syyskuu 2016 - 7:15

Sähköbussit tulevat Turun Kaupunkiliikenteen käyttöön linjalle 1, jota liikennöidään välillä Satama–Kauppatori–Lentoasema. Suomessa kokonaista linjaa on liikennöity sähköbussein aiemmin vain Espoossa.

Ruuhka-aikoina sähköbussien rinnalla liikenteessä käytetään kahta dieselbussia.

Suomalainen Linkker Oy toimittaa ensimmäiset kaksi sähköbussia Turkuun tällä viikolla. Liikenteeseen ne otetaan 3. lokakuuta.

Bussit valmistetaan Fortacon tehtaalla Sastamalassa. Vuoden loppuun mennessä sähköbusseja on Turun liikenteessä yhteensä kuusi.

Latausjärjestelmineen hankinnan kokonaisarvo on noin 3,8 miljoonaa euroa. Sen toteuttamiseen Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt investointitukea noin miljoona euroa.

Bussien pikalatausasemat ovat satamassa ja lentoasemalla.

Eläinoikeuspuolue ajaa eläimille tasa-arvoa, mutta ei ihmisoikeuksia

22. Syyskuu 2016 - 6:29

Suomen Eläinoikeuspuolue EOP hyväksyttiin puoluerekisteriin tiistaina. EOP on 13. Suomessa toimiva rekisteröity puolue, jäseniä sillä on noin sata.

– Tarkkaa määrää en tiedä, sillä viime päivinä on tullut koko ajan lisää jäseniä, sanoo puolueen varapuheenjohtaja Santeri Pienimäki.

Eläinoikeuspuolueen visiona on yhteiskunta, jossa kaikilla elollisilla olennoilla on oikeus omaan elämää ja vapauteen. Puolueohjelman mukaan EOP ei aja eläimille ihmisoikeuksia, vaan oikeutta lajityypilliseen elämään.

– Haluamme, ettei eläimiä kohdeltaisi lain edessä hyödykkeinä, esineinä tai raaka-aineena vaan että niillä olisi itseisarvo elävinä olentoina, sanoo Eläinoikeuspuolueen varapuheenjohtaja Santeri Pienimäki.

Kaikki lajit tasa-arvoisiksi

Santeri Pienimäki sanoo, että puolueen tarkoituksena on vaikuttaa siihen, miten eläinsuojelulakia valvotaan ja minkälainen eläinsuojelulaki Suomessa on tulevaisuudessa. Myös eri lajien välinen tasa-arvo on tärkeää.

– Haluamme vaikuttaa siihen, miten toteutuu sellainen tasa-arvoinen yhteiskunta, jossa kaikilla lajeilla on yhtälainen oikeus onnelliseen elämään.

Vaikka Suomen Eläinoikeuspuolueen tarkoituksena on toimia koko maassa, EOP:tä voidaan luonnehtia varsin turkulaiseksi puolueeksi. Puolue on perustettu Turussa, ja sen puheenjohtaja Saana-Maria Majatie ja varapuheenjohtaja Santeri Pienimäki asuvat Turussa. Samoin suurin osa puolueen johdosta ja jäsenistä on turkulaisia.

Kaikki lähtee kunnallisvaaleista

Santeri Pienimäki sanoo, että puolue on lähdössä ensi keväänä kunnallisvaaleihin ainakin Turussa sekä mahdollisesti myös Helsingissä ja joillakin muilla yliopistopaikkakunnilla.

– Tarkoituksena on lähteä aluksi kunnallispolitiikan kautta vaikuttamaan eläinten oikeuksiin ja hyvinvointiin.

Suomen Eläinoikeuspuolue haluaa sanoutua irti eläinaktivistien väkivaltaisesta toiminnasta.

– Vaikutamme parlamentaarisin keinoin lain puitteissa. Lain ulkopuolella toimiminen ei ole meidän asiamme.

Santeri Pienimäki sanoo kuitenkin hyväksyvänsä tietynlaisen aktivismin, joilla eläinten oikeuksia yritetään parantaa.

– Tietynlaiset asiat, kuten salakuvaus tuotantotiloilla, ovat tärkeitä, koska ne paljastavat epäkohtia. Se on tuettavaa aktivismia, niin kauan kuin siinä ei vahingoiteta ihmisiä tai elinkeinoa.

Salossa kadonnut 72-vuotias nainen löytynyt

22. Syyskuu 2016 - 5:21

Poliisin mukaan Salon Särkisalossa kadonneeksi ilmoitettu 72-vuotias nainen on löytynyt maastosta. Hänet löydettiin noin kello yhdeltä keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Nainen oli löydettäessä hieman kylmettynyt, mutta muutoin kunnossa.

Poliisi tiedotti muistisairaan naisen katoamisesta Särkisalon Mankholmantieltä keskiviikkona. Kadonneeksi ilmoitettiin myös yli 70-vuotias muistisairas mies. Turun Sanomien mukaan hänet löydettiin jo aiemmin.

Poliisi kiittää kaikkia etsintään osallistuneita ja muita avustajia.

 

Juttua muokattu klo 06.57: Kadonneeksi ilmoitettu mies löydettiin jo aiemmin

Kaksi vanhusta kateissa Salossa – poliisi pyytää havaintoja

21. Syyskuu 2016 - 16:59

Poliisi etsii Salossa kahta kateissa olevaa vanhusta.

72-vuotias muistisairas mies katosi Salon keskustan Plaza-kauppakeskuksesta. Mies on 180 cm pitkä ja pukeutunut tummansiniseen puseroon, mustiin housuihin ja ruudulliseen kauluspaitaan. Kädessä on mahdollisesti apteekin kassi.

Samanaikaisesti poliisi etsii Salon Särkisalossa Mankholmantieltä kadonnutta 74-vuotiasta muistisairasta naista. Nainen on noin 170 cm pitkä, hänellä on vaaleat hiukset ja hän on pukeutunut mustaan kevyttoppatakkiin, mustiin housuihin ja mustiin kenkiin.

Poliisin partioiden lisäksi etsintöihin osallistuu vapaaehtoinen pelastuspalvelu sekä Rajavartiolaitoksen vene- ja lentokalustoa.

Poliisi pyytää ilmoittamaan havainnot kadonneista hätäkeskukseen numeroon 112.

Kaasupakattu kaalikääryle kulkee vanhuksen lautaselle satojen kilometrien päästä

21. Syyskuu 2016 - 14:15

Vanhusten ruokia kuskataan Suomessa jopa satoja kilometrejä. Kylmänä toimitettavat valmisruuat ovat kasvattaneet suosiotaan ja todennäköisesti vanhuksen ovelle kuljetettavia pakkauksia suositaan tulevaisuudessa yhä enemmän, kun ikäihmisten halutaan pärjäävän kotona mahdollisimman pitkään.

Seniori Ateria Oy toimittaa 5 000–7 000 ateriaa ympäri Suomea viikoittain. Yritys toimittaa viikon ruuat asiakkaille kerran, kaksi viikossa. Naantalilaisyritys tekee ja pakkaa ruuat, jotka sitten toimitetaan esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalle.

Me toimitamme ruuan esimerkiksi kaupungille. Kaupunki toimittaa ruuat eteenpäin, esimerkiksi alihankintana Postin tai muun yrityksen kautta, kertoo Seniori Aterian yrityksen perustaja Lassi Nurmela.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa toistasataa vanhusta saa ruokansa alkuviikosta. Ruoka toimitetaan Kaurialan koulun keittiöön sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Ateriat jatkavat matkaansa tiistain ja keskiviikon aikana, kun Posti toimittaa lounaat asiakkaiden oville. Vanhukselle ateria maksaa 8,10 euroa.

– Kustannustehokkuus tulee siitä, kun useampi ateria pystytään tuottamaan ja kuljettamaan yhtä aikaa kotiin.

Sote suosii valmisruokia

Kunnissa on ryhdytty organisoimaan kotiruokapalveluita, sillä iäkkäiden kotona asumista halutaan tukea mahdollisimman pitkälle, sanoo Fazerin julkisten asiakkuuksien johtaja Tuula Lasander. Fazer osti vuoden vaihteessa Seniori Aterian ja toimittaa lisäksi lämpimiä aterioita esimerkiksi Järvenpäässä ja Kuopiossa.

#ylemummonmurkina

Yle testaa viikon ajan vanhusten kotiruokapalvelun lounaita. Kokeilua voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteella #ylemummonmurkina.

Koko senioriruokamarkkina on Fazerin arvioiden mukaan 300 miljoonaa euroa, ja luku tulee kasvamaan, kun yli 75-vuotiaiden määrä lähes tuplaantuu 15 vuodessa, kirjoittaa Kauppalehti.

– Sanoisin, että kunnat ovat siirtymässä tähän. Monesti kunnat tekevät kuumana toimitettavia aterioita itse. Minulla on se käsitys, että kylmät ateriat ovat lisääntyneet ja lisääntyvät edelleen, sanoo Lasander.

Ikäihmisten määrä kasvaa, ja samalla kunnilla on toive vanhusten pärjäävän kotona yhä pidempään, arvioi Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Eila Järvenpää. Muihin asumismuotoihin päätyvät vain todella huonokuntoiset.

– Näyttäisi siltä, että sote-kiemuroissa kunnat ja kuntayhtymät päätyvät vanhusten palvelujen toimittamiseen enenevässä määrin kotiin. Isoin asia on minusta se, että kukaan ei ehkä tiedä, syökö kotonaan yksin asuva vanhus päivittäin. Ja jos ei syö, toimintakyky heikkenee aika nopeasti.

Hiilidioksidi-typpi takaa 13 päivän säilyvyyden

Ruokien pakkauksessa ruoka jäähdytetään nopeasti heti kypsennyksen jälkeen. Se pakataan suojakaasuun, joka mahdollistaa sen, ettei ruuassa tarvitse käyttää lisäaineita.

Kaasuun pakattu kylmäateria säilyy jopa 13 päivää. Kylmänä toimitettu ateria on asiakkaalle helpompi kuin lämpimänä toimitettu ateria, sillä sen voi jakaa osiin tai säilyttää jääkaapissa, kun taas lämmin ateria on syötävä heti, sanoo Nurmela Seniori Aterialta.

– Suojakaasu tekee myös sen, että rasvat eivät pääse hapettumaan tai mikrobit kasvamaan.

Norran lennot takkuilleet ympäri Suomen – taustalla työehtosopimusneuvottelut

21. Syyskuu 2016 - 13:45

Norran lentäjien työehtosopimusneuvottelut ovat aiheuttaneet peruutuksia yhtiön lentoihin. Viikon aikana on peruttu kymmenen meno-paluu-lentoa. Yhtiö on perunut Kemi-Tornion, Oulun, Turun, Kajaanin, Vaasan, Joensuun ja Hampurin lentoja.

– Työehtosopimusten neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä. Viime viikolla on tullut työtaisteluilmoitus, joka kieltää muun muassa lentäjien ylityöt, vuorojen muutokset ja vapaapäivältä töihin tulon, kertoo Norran viestintäpäällikkö Kaisa Huhtaniemi.

– Norra pahoittelee asiakkaille lentojen peruutuksista aiheutuvaa vaivaa ja harmia. Pyrimme saavuttamaan ratkaisun tilanteeseen mahdollisimman pian. Jos tilanne jatkuu, on mahdollista, että peruutuksia tulee lisää, sanoo Huhtaniemi.

Finnairilta kerrotaan lisäksi, että matkustajia on uudelleenreititetty kohteeseen, tarjottu päivämäärämuutosta tai varauksen kulutonta peruutusta.

Päivittäin Norra lentää kaikkiaan yli 160 lentoa ja viikon aikana noin 1 100 lentoa.

Turussa leijuva haju ihmetyttää – kylminä syysaamuina kaupungeissa haisevat monet asiat

21. Syyskuu 2016 - 13:18

Turkulaiset ovat viime viikkoina keskusta-alueella heränneet useana aamuna pahaan hajuun. Ilmansuojeluasiantuntija Miika Meretoja Turun kaupungilta kertoo, että useimmat hajut ovat selitettävissä sääolosuhteilla.

– Syksyn säät ovat ongelmallisia. Kun yö on tyyni ja kylmä, vallitsee aamulla usein ilmiö nimeltä maanpintainversio, sanoo Meretoja.

Meretojan mukaan ilmiötä vahvistaa rannikolla maatuuli-ilmiö, sillä merivesi on vielä lämmintä. Otollisessa säätilanteessa kaupungeissa haisevat monet eri hajut.

– Kaupungeissa, joissa on vanhaa rakennuskantaa, haisevat helposti myös viemärit. Viime aikoina on satanut vähän, joten viemärit ovat kuivia, sanoo Meretoja.

Useita yhteydenottoja Topinojan hajuista

Yle Turun toimitukseen on tullut useita yhteydenottoja, joissa hajujen uskotaan tulevat Turun Topinojalta. Topinojalla toimivat muun muassa Topinojan jätekeskus ja Gasum Biovakka Oy:n biokaasulaitos.

Miika Meretoja kertoo, että Topinojalla tehdään laajaa selvitystä alueen hajuista.

– Jos selkeitä hajulähteitä löytyy, niihin tietysti tartutaan. Työ kuitenkin kestää ja ehkä vuoden päästä ollaan viisaampia tässä asiassa, sanoo Meretoja

Gasumin viestintäjohtaja Olga Väisänen kertoo, ettei Topinojan biokaasulaitokselta ole viime päivinä päässyt tavallisesta poikkeavia hajuja.

– Mitään poikkeuksellista viime päivinä ei pitäisi olla. Totta kai tarkastelemme omia prosessejamme, kun alueella on ollut hajuhaittoja viime aikoina, sanoo Väisänen.

Väisänen kertoo myös, että Gasum on aktiivisesti mukana alueen hajujen selvitystyössä.

Hajuihin reagoidaan hyvin yksilöllisesti

Hajuasia on kaiken kaikkiaan hyvin hankala, korostaa Miika Meretoja.

– Suhtautuminen hajuun on hyvin yksilöllistä. Toisilla hajut voivat jopa haitata nukkumista, toiset eivät niitä juuri edes huomaa, sanoo Meretoja.

Hankaluutena työssä hajuja vastaan on se, ettei kovin selkeitä raja-arvoja hajuille ole olemassa.

Salon arvokuljetusryöstön yrityksen oikeudenkäynti alkoi – kokeneet rikolliset toimivat kuin amatöörit

21. Syyskuu 2016 - 9:52

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa keskiviikkona alkanut arvokuljetusryöstön yrityksen oikeudenkäynti paljastaa, että Salon Suomusjärvellä tehtyyn ryöstöön valmistauduttiin huolella, mutta kaikki ei mennyt niin kuin piti. Kiinni jäätiin jo parin viikon päästä.

Syyttäjä vaatii neljää pääepäiltyä tilille törkeän ryöstön yrityksestä, sillä rikoksessa käytettiin ampuma-aseita ja räjähteitä sekä tavoiteltiin huomattavaa hyötyä. Ajoneuvossa oli rahaa noin 900 000 euroa.

Tänään oikeudelle toimitetun haastehakemuksen mukaan epäillyt miehet valmistautuivat rikokseen ampuma-aseilla, räjähteillä, kulmahiomakoneella, naamioitumisvälineillä ja anastetuilla autoilla.

Syyttäjä vaatii vastaajille tavallista kovempia tuomioita, sillä heillä on aiempaa rankkaa rikostaustaa ja kaksi tekijöistä oli tekohetkellä ehdonalaisessa vapaudessa.

Kolmelle avustajalle luettiin syytteet petoksesta, yllytyksestä petokseen, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja huumausainerikoksesta. Teon jälkeen osalta tekjöistä löytyi kotietsinässä amfetamiinia.

Autoa ei saatu räjäytettyä auki

Rikoksen toteuttamista ja pakenemista varten oli vuokrattu Kiikalasta loma-asunto, jota vastaajat käyttivät sekä ryöstön valmisteluun että pakopaikkana ryöstön jälkeen.

Haastehakemuksesta selviää ryöstön koko kulku. Miehet pysäyttivät rahankuljetusajoneuvon, uhkasivat kuljettajaa pistoolilla ja konetuliaseella. Ryöstäjät vaativat kuljettajaa avaamaan arvokuljetusauton oven ja tehostivat vaatimusta tähtäämällä kuljettajaa aseilla.

Yksi ryöstäjistä ampui kohti autoa, laukaukset osuivat tuulilasiin ja jäähdyttäjään. Kuljettajan vastattua, ettei pysty avaamaan auton ovia, ryöstäjät yrittivät räjäyttää rahankuljetusauton kyljen auki. Ryöstö jäi kuitenkin yrityksen asteelle, sillä ryöstäjät eivät saaneet ajoneuvon ovia auki eivätkä kylkeä räjäytettyä.

Räjähdeaineena oli TNT, mutta se ei räjähtänyt. Ainoastaan nalli räjähti.

Jälkien häivytys epäonnistui

Rikos oli ennakolta huolella suunniteltu. Turusta Helsinkiin johtava liikenne tukittiin kolmella eri ajoneuvolla, joista yksi sytettiin palamaan. Pakopaikkakin oli lähellä eli Kiikalassa oleva loma-asunto, jossa rikosta oli etukäteen valmisteltu.

Epäillyt kuitenkin onnistuivat peittelemään jälkensä huonosti. Poliisi esimerkiksi löysi yhden epäillyn lompakosta paperilapun, jolla miehet saatiin kytkettyä yhteen. Televalvontatietojen perusteella pystyttiin osoittamaan, että epäillyt olivat olleet tapahtumapaikalla juuri tekoaikaan sekä tavanneet toisiaan ennen ryöstöä.

Samoin yhden epäillyn asunnosta löytyi navigaattori, jonka paikannusleiman avulla poliisi selvitti miesten liikkeitä rikospaikalla sekä aiempia tapaamisia miesten välillä.

Päätekijöiksi epäillyt kiistävät kaikki syytteet. Kolme muuta myöntää osan lievemmistä syytteistä, mutta he kiistävät tienneensä mitään rikoksen valmistelusta.

Täydennys klo 11:08. Lisätty syytettyjen kanta jutun loppuun.

Arno Kasvi: Puutarhakasvit suojaan hallalta – viltti auttaa papuja ja kurpitsaa

21. Syyskuu 2016 - 6:45

Puutarhakasveja ja kukkia kannattaa suojata syksyn ensimmäisinä pakkasöinä. Puutarhaneuvos Arno Kasvi neuvoo laittamaan sadetuksen päälle aamuyöstä

– Nykyään sadetusta säädetään jossain tietokoneellakin. Sen voisi laittaa päälle aamuyöstä, ehkä aamukolmesta tai -neljästä alkaen kolmen tai neljän tunnin ajaksi.

– Sadetus on hyvä suoja hyötymaalle, jossa kasvaa tomaattia tai kukkia. Hieno, sumumainen sade sotkee ilman niin, ettei pakkanen tule, neuvoo Arno Kasvi.

Viltit eli huovat kasvien päälle

Suojausta voi tehdä myös harsoilla tai kodin tekstiileillä.

– Harsot, muovit tai tavallinen viltti auttavat, jos on papuja, kurpitsaa tai avomaantomaattia. Keppien kanssa peitteen saa koholle kasvien päälle.

– Pienessä kasvihuoneessa täytyy sulkea luukut. Silloin täytyy muistaa tuuletus, ettei tule hometauteja, kertoo Arno Kasvi.

Kuukausi lisää kesää

Arno Kasvilla on pitkä kokemus säiden vaihteluista. Hän arvioi, että seuraava pakkanen tulee vasta kuukauden päästä.

– Se on juuri nämä päivät, kun on täysikuu ja kirkkaat yöt. On tonteista kiinni, minne halla tulee. Saattaa olla, ettei kuukauteen tämän jälkeen tule yöpakkasia. Kun nyt peitetään kasvit, saadaan kuukausi lisää kesää puutarhaan. Satoa saadaan pelastettua, ja sadonkorjuuta saadaan siirrettyä useammalle päivälle, kertoo Kasvi.

Ryöstönyritys kuin elokuvasta – Salon arvokuljetusisku oikeuden ruodittavaksi

21. Syyskuu 2016 - 6:12

Varsinais-Suomen käräjäoikeus alkaa käsitellä Salon Suomusjärvellä viime helmikuussa tapahtunutta arvokuljetusajoneuvon ryöstöyritystä. Vastaajina on seitsemän henkilöä: kuusi miestä ja yksi nainen.

Syyttäjä epäilee neljää henkilöä päätekijöiksi, jotka syyllistyivät törkeään ryöstön yritykseen. Muita epäillään lievemmistä rikoksista.

Aseistautuneet ja naamioituneet ryöstäjät pysäyttivät arvokuljetusauton Turun ja Helsingin välisellä moottoritiellä. He eivät onnistuneet saamaan saalista.

Poliisi suoritti ensimmäiset kiinniotot pari viikkoa myöhemmin. Osalla vastaajista on aiempia tuomioita muun muassa arvokuljetuksiin liittyvistä rikoksista.

Auerin Murhalesken muistelmia myydään tietokirjana: "Tekijän ei tarvitse olla tietokirjailija"

21. Syyskuu 2016 - 6:05

Into Kustannuksen viime viikolla julkaisema Murhalesken muistelmat kertoo Anneli Auerin tarinan. Auer alkoi kirjoittaa kirjaa pian miehensä murhan jälkeen. Sen sisältö oli lopulta muuta kuin kirjoittaja oli alun perin ajatellut.

Pitkän oikeusprosessin jälkeen Auer todettiin syyttömäksi murhaan.

Auer käy kirjassa läpi oikeusdraamaa ja siihen liittyviä tunteitaan. Kirja on luokiteltu tietokirjaksi. Tietokirjailija Auer ei kuitenkaan ole.

– Jos Auer hakisi Suomen tietokirjailijat ry:n jäseneksi, ei hän pääsisi. Emme ota jäseniksi muistelmien tekijöitä, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiläinen.

Jotain muuta kuin kaunokirjallisuutta

Tietokirjan kirjoittajan ei kuitenkaan tarvitse Pietiläisen mukaan olla tietokirjailija.

– Tietokirjallisuus on lavea käsite. Oikeastaan kaikki muu kuin kaunokirjallisuus on tietokirjallisuutta. Me tosin emme laske homeopatiaa, esoteerisiä teoksia tai astrologiaa tietokirjallisuudeksi, Pietiläinen täsmentää.

Muistelmat on yksi tietokirjallisuuden alalajeista, joten siihen ryhmään kuuluu myös Murhalesken muistelmat.

Maalijyvän löytänyt Pelicans murskavoittoon – Kimi Koivisto aukaisi lukon

20. Syyskuu 2016 - 20:41

LAHTI. Pelicans tarvitsi reilut 135 minuuttia tämän kauden liigassa avausmaalin tekoon, mutta kun Kimi Koivisto vihdoin osui TPS:ää vastaan, hurjasteli isäntäjoukkue  tauluun murskalukemat 6-1.

Joukkueen tehonyrkki oli uusittu kolmosketju Koivisto-Miska Siikonen-Iikka Kangasniemi, joka värkkäsi 4 osumaa.

Toisen polven palloilija Koivisto osui kahdesti, ja tällä kaudella on 23-vuotiaalla hyökkääjällä vihdoin enemmän vastuuta luvassa kuin edellisvuosina, jolloin pelipaikka on löytynyt pääaasiallisesti Mestiksen Heinolan Peliittojen riveistä.

- Saatiin pari maalia alkuun, ja se helpotti meidän tekemistämme kahden maalittoman ottelun jälkeen. Avausmaalissa Siikonen laittoi Kangasniemelle laitaan ja hän passasi minulle. Siinä oli vähän tilaa ja pääsin ampumaan, Koivisto kertasi avausosumaansa.

Laituri ihmetteli itsekin toisen erän tulitusta, missä Pelicans napautti neljä maalia, ja Koivistokin onnistui vielä kertaalleen.

- Maalien myötä tuli selvästi enemmän itseluottamusta, mutta en tiedä, muuttuuko siinä mikään ihmeellisemmäksi. Jonain päivänä ne tilanteet vain onnistutaan päättämään.

Bluesista siirtynyt Kangasniemi väläytteli jo edellisessä kotiottelussa, mutta nyt tuli tehot 0+4.

"Näitä tulee meille sekä muille joukkueille"

Myös tanskalaishyökkääjä Morten Poulsen pääsi herkuttelemaan kertaalleen toisessa erässä Kangasniemen tarjoilusta ja teki avausmaalinsa Suomen liigassa.

TPS alistui toisen erän alussa, kun Aleksi Rekonen vei kotijoukkueen 3-0-johtoon.

TPS:n Harri Tikkanen ihmetteli, miten TPS:llä on aina niin vaikeaa lahtelaisten kanssa.

- Täällä oli vaikeaa viime kaudella ja se oli sitä tänäänkin, eli jotain pitää keksiä, kun tänne seuraavan kerran tullaan.

- Tultiin peliin ihan ok mukaan, mutta ei se missään tapauksessa hyvää ollut. Toisessa erässä kyykittin, ja tämä peli ratkesi siihen.

Tikkanen myönsi pukukopissa olleen hiljaista kahden erän jälkeen.

- Ei varmaan tarvitse sanoa, millaista on lähteä kuuden maalin tappioasemassa päätöserään. Siinä ei hurraa-huutoja tule, mutta haluisimme tuoda ylpeyden ja tepsiläisyyden kentälle, Tikkanen kuvasi päätöserää edeltäviä tunnelmia kopissa.

Sen erän TPS vei laihana lohtuna Eric Perrinin ylivoimamaalilla 1-0-lukemin.

- Näitä tulee meille sekä muille joukkueille. Emme ole hävinneet enempää kuin yhden pelin, kokenut TPS-puolustaja niputti illan.

Jari Haapala

Suomen Joutsen palasi hetkeksi merille – video

20. Syyskuu 2016 - 17:13

Museolaiva Suomen Joutsen hinattiin maanantaina Naantalin telakalle. Syynä on huolto ja kunnostus, joka tehdään noin kymmenen vuoden välein.

Telakoinnin aikana muun muassa aluksen pohjaa huolletaan ja ulkolaidat pintakäsitellään.

Suomen Joutsen palaa paikalleen merikeskus Forum Marinumin edustalle noin kuukauden kuluttua.

Uusi kunnanjohtaja uskoo Pöytyän mahdollisuuksiin ja tulevaisuuteen

20. Syyskuu 2016 - 15:03

Tampereelta kotoisin oleva Anu Helin on tyytyväinen siihen, että hänet valittiin maanantaina Pöytyän uudeksi kunnanjohtajaksi yksimielisesti.

– Se on todella tärkeä tuki sille työlle mitä pääsen aloittamaan, sanoo Anu Helin.

Hallintotieteiden maisteri Anu Helin uskoo, että reilun kahdeksantuhannen asukkaan Pöytyä Varsinais-Suomen ja Satakunnan rajalla ei ole auringonlaskun kunta.

– Pöytyällä on valtavasti mahdollisuuksia. Näen erittäin ihanteellisena sen, että tämä on maaseutumainen, vireä ja yhteisöllisyyttä korostava kunta.

Pöytyän sijainti on hyvä

Viime vuodet kuntakenttä on ollut kovassa murroksessa. Kuntaliitoksia on tehty vapaaehtoisesti ja pakolla. Pöytyän kunnan strategiassa lähdetään siitä, että kunta pysyy itsenäisenä jatkossakin.

Myös Anu Helin näkee Pöytyän jatkon itsenäisenä kuntana olevan mahdollista. Helin ei suostu edes spekuloimaan sillä, onko hän Pöytyän viimeinen kunnanjohtaja. 

– Pöytyän sijainti vain kivenheiton päässä Turusta mahdollistaa kunnan elinvoimaan liittyviä asioita, mitkä ovat kuntamurrostilanteessa tärkeitä.

Pöytyälllä niin kuin monissa muissakin pienissä kunnissa on lakkautettu kyläkouluja, ja palveluja supistettu ja keskitetty kuntakeskukseen. Anu Helinin mielestä on tärkeää, että päättäjät osaavat "myydä" supistukset kuntalaisille oikein.

– Jos palveluverkkoja joudutaan supistamaan, niin silloin pitää lisätä laatua, Anu Helin sanoo.

Eläkkeeltä ei kuntaa johdeta

Pöytyän nykyinen kunnanjohtaja Kari Jokela jää eläkkeelle ensi vuoden alussa. Anu Helin ottaa kapulan vastaan todennäköisesti tammikuussa. Jokela sanoo, että aikoo jättää uudelle kunnanjohtajalle täyden työrauhan.

– Olen sanonut hänelle, että vastailen kysymyksiin jos hän haluaa ottaa yhteyttä, mutta en rupea eläkkeeltä kyllä enää kuntaa johtamaan.

Ennen Pöytyälle muuttoa Anu Helin ehti työskennellä Askolassa hallintojohtajana ja Kuusamossa hallinto- ja talousjohtajana.

– Kahdentoista vuoden maakuntakierros eri puolilla Suomea on nyt takana ja erittäin hyvillä mielin asetun Pöytyälle.

Jääkiekko-TPS:n markkinointijohtaja kertoo työsuhteensa päättyneen

20. Syyskuu 2016 - 11:18

Olli Lähdesmäki kertoo Twitter-tilillään, että hänen työsuhteensa TPS:n kanssa on päättynyt sunnuntaina 18.9.2016.

Lähdesmäki siirtyi elokuussa HC TPS:ään Seinäjoen Jalkapallokerhon palveluksesta, jossa hän toimi markkinointipäällikkönä.

Toimitusjohtaja Mika Eskola kuvaili seuran nettisivuilla elokuussa, että Lähdesmäen rekrytointi oli tärkeä askel seuran kehittämisessä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

Pysäköinninvalvoja on viran puolesta vihan kohteena

20. Syyskuu 2016 - 10:50

Joskus pysäköintimaksua koitetaan vältellä isollakin vaivannäöllä. Turun kaupungin valvontapäällikkö Esa Mettälällä on asiasta todisteita.

– Monesti se muutaman euron maksu olisi pienempi vaiva kuin kyttääminen ja paikalle kiiruhtaminen, kun pysäköinninvalvoja lähestyy.

Mettälä toteaa, että valvonnan ajatus on edesauttaa liikenteen sujumista ja mieluimmin neuvoa ja näkyä.

Valvontapäällikön mielestä suhtautuminen pysäköinnin valvomiseen on yleisesti ottaen myönteistä. Palautteessa saatetaan kiitellä siitä, että liikenne sujuu piirustusten mukaan.

Asian toinen puoli on, että pysäköintivirhemaksun saaminen voi nostaa raivon pintaan.

Käsiksikin on käyty

– Virhemaksu voi olla huonon päivän päätteeksi viimeinen pisara. Esiintyy aggressiivista kielenkäyttöä, ja joskus tönitään tai käydään käsiksi. Niistä on tullut tuomioitakin.

Kimppuun käyminen on Mettälän mukaan suhteellisen harvinaista. Hänen arvionsa mukaan sellaista tapahtuu keskimäärin kerran vuodessa. Yksikin kerta on silti liikaa, nimenomaan työtään tekevien pysäköinninvalvojien kannalta. Asiaan on otettu tiukka linja.

– Käytännössä kaikesta estämisestä ja jopa sanallisesta uhkailusta tehdään sisäinen ilmoitus, ja tarpeen tullen myös rikosilmoitus, kertoo Esa Mettälä.

Valvojien kanssa asioivilta tuntuu Mettälän mukaan unohtuvan, että pysäköinninvalvoja on virkamies, jonka väkivaltaisesta vastustamisesta voi saada vankilatuomion.

Sosiaalisessa mediassa kielenkäyttö on usein katukiroiluakin roisimpaa. Esa Mettälä kertoo, että myös netissä esitetyt uhkaukset johtavat rikosilmoitukseen.

Ylen kysely: Suomalaiset uskovat vahvasti oman työpaikkansa säilymiseen

20. Syyskuu 2016 - 7:09

Turkulainen Pirjo Lundell-Lindqvist on ollut töissä Turun telakalla jo yli neljäkymmentä vuotta.

– Päädyin telakkalle töihin ihan vahingossa. Tulin telakan portille vuonna -76, tarjottiin töitä ja tänne jäin, Lundell-Lindqvist muistelee.

Usko siihen, että töitä riittä jatkossakin, eläkkeelle jäämiseen asti, on vahva.

– Pidän työpaikkaani erittäin turvattuna. Meillä on täällä nyt laivatilauksia vuoteen 2022 asti. Ikinä ei ole meillä ollut täällä tällaista tilannetta, huomauttaa Lundell-Lindqvist.

Lundell-Lindqvistin mukaan myös omalla asenteella voi vaikuttaa työpaikan säilymiseen.

– Rohkeasti pitää tarttua joka työhön mitä tarjotaan, niin töitä on riittänyt tähän asti. Tämä on ollut se juttu, ei saa olla liian ronkeli.

Kuten Lundell-Lindqvist, valtaosa suomalaista luottaa tällä hetkellä siihen, että töitä ja kysyntää omalle osaamiselle riittää jatkossakin. Ylen taloustutkimuksella teettämästä kyselystä selviää, että luottamus työpaikan säilymiseen on säilynyt vahvana viime keväästä asti ja jopa hiukan vahvistunut.

Kyselyn mukaan 84 prosenttia eli useampi kuin neljä viidestä työntekijästä pitää työpaikkaansa joko erittäin tai melko turvattuna. Miesten luottamus on naisia hiukan vahvempaa.

Viime joulukuussa kyselyyn vastanneista 77 prosenttia oli tätä mieltä. Samalla yhä harvempi pelkää työpaikkansa puolesta, vaikkei irtisanomisuutisilta ole vältytty keväällä eikä kesällä. Kyselyyn vastanneista kolme prosenttia pelkäsi työpaikan menettämistä. 10 prosenttia kertoi olevansa ajoittain epävarma oman työpaikkansa pysyvyydestä.

–  Nyt on ollut julkisuudessa puhetta, että aallonpohja olisi saavutettu. Se ehkä vaikuttaa siihen, että ihmiset kokevat enemmän luottamusta työpaikan säilymiseen. Ihmiset ajattelevat myönteisesti, sanoo Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen.

Vaikka tällä hetkellä tilauskirjat Turun telakalla ovat hyvällä mallilla, ei näkymät ole olleet aina yhtä auvoiset. Puhuria on ollut ja vuosikymmenten saatossa Lundell-Lindqvistin haalareissa onkin ehtinyt olla seitsemän eri työnantajan nimi. Erityisesti muistissa on 1980-luvun konkurssi, jolloin pelko työpaikan menettämisestä hiipi monen mieleen.

– Silloin mietittiin, että mitä jatkossa tapahtuu. Jos telakka olisi loppunut, sillä olisi ollut hyvin ikävät vaikutukset monen elämään, kertoo Lundell-Lindqvist.

Eniten potkuja pelkäävät työuransa keskivaiheilla olevat

Eri ikäryhmät suhtautuvat tulevaisuuteen eri tavalla. Eniten työpaikkansa puolesta murehtivat tällä työuransa keskivaiheilla olevat. Kun esimerkiksi alle 25-vuotiaista seitsemän prosenttia pelkää tai on ajoittain epävarma tylöpaikkansa puolesta, 35-49-vuotiaissa luku on yli puolet enemmän eli 15 prosenttia.

Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen selittää tulosta osin nuoruuden optimismillä.

–  Nuoret eivät ole ehkä niin kyynisiä kuin vanhemmat ikäpolvet. He ovat tottuneet epävarmuuteen ja pätkätöihin, pohtii Pajunen.

Pajusen kuvailema nuori optimisti on parikymppinen Kristian Forsström. Forsströmillä on takana kolme vuotta sähköasentajan hommia. Tammikuussa Forsström aloitti hissiasentajaopinnot hissiyhtiö Koneen teollisuusoppilaitoksessa Hyvinkäällä. Hän luottaa, että alan erinomaiset työllisyysnäkymät takaavat työpaikan.

– Olo on luottavainen, että työpaikka tulee löytymään nyt ja jatkossa, Forsström sanoo.

Forsströmin luottoa lisää, että opinahjon eli hissiyhtiö Koneen tavoitteena on tarjota kaikille valmistuneille opiskelijoille töitä asennus- ja kunnossapitotoiminnoissa.

– Se, että annetaan mahdollisuus, että opiskellaan ja siitä sitten pääsee suoraan töihin kahden vuoden jälkeen, niin se on mielestäni iso asia, toteaa Forsström. 

Jos oman alan työt kuitenkin jonain päivänä syystä tai toisesta loppuisivat, on Forsström valmis laventamaan työnhakukriteereitään.

– Kyllä mä väitän, että pitää olla valmis tekemään ihan mitä vaan, että pysyy työelämässä.

 

Taloustutkimuksen kyselyyn vastasi yhteensä 2012 henkilöä, joista töissä on tällä hetkellä 1118. Haastattelut tehtiin 29.8–12.9.2016 välisenä aikana. Tutkimuksen virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa koko otoksesta. Edelliset vastaavanlaiset kyselyt on tehty  tämän vuoden kesä- ja maaliskuussa sekä viime vuoden joulukuussa.

Kaarina nostamassa vesimaksuja

20. Syyskuu 2016 - 6:27

Kaarina suunnittelee veden käyttömaksuihin korotuksia. Taustalla on vesihuoltolaitoksen talousahdinko: nykyiset kulutusmaksut eivät riitä kattamaan käyttökustannuksia ja investointitarpeita.

Tekninen lautakunta käsittelee tiistaina ehdotusta, jossa vesitaksa nousisi yhdeksän senttiä 1,85 euroon kuutiolta ja jätevesitaksa 12 senttiä, noin 2,52 euroon kuutiolta.

Korotukset tulisivat voimaan vuodenvaihteessa.