• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/rymattyl/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/rymattyl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/rymattyl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/rymattyl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/rymattyl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/rymattyl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.

Yrittäjät uutisarkisto

Julkaise syötteitä
Syötteen kokonainen osoite. 1 tunti 44 min sitten

Tilasitko jo Yrittäjien Youtube-kanavan? Tässä tämän viikon videotärpit

6 tuntia 21 min sitten

Nyt on aika laittaa Suomen Yrittäjien Youtube-kanava tilaukseen. Se onnistuu klikkaamalla punaista tilaa-nappia, joka löytyy esimerkiksi kanavan etusivulta.

Tällä viikolla suosituimpiin videoihin ovat lukeutuneet muun muassa asuntoja välittävän Andrei Koivumäen näkemykset henkilöbrändäyksestä ja pääomasijoittaja Kim Väisäsen ajatukset väärästä yrittämisestä. Molemmat miehet olivat puhumassa yleisölle Yrittäjäristeilyllä 14.-15. huhtikuuta.


Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

Onko kannettavasi Apple MacBook Pro? Katso meneekö akkusi vaihtoon

8 tuntia 11 min sitten

Applen ilmoitus oli osa vaihtokampanjaa, joka koskee osaa vuoden 2016 lokakuun ja vuoden 2017 lokakuun välisenä aikana myydyistä MacBook Pro -kannettavista.

Valmistajan mukaan kyseisten, 13-tuuman näytöllä varustettujen laitteiden akku voi huveta epätavallisen nopeasti. Tämän takia Apple tarjoaa laitteisiin uuden akun veloituksetta.

Tällä hetkellä ei tiedetä, millaista määrää kannettavia ongelma koskee.

Jos käytössäsi on kyseisenä aikana valmistettu MacBook Pro (ilman Touch Baria), voit tarkistaa täältä, kuuluuko laite vaihtokampanjaan. Tarvitset tarkistusta varten tietokoneen sarjanumeron, joka löytyy helpoiten omenavalikosta kohdasta Tietoja tästä Macista.

Applen ilmoituksen mukaan kyseessä ei ole vaarallinen vika. Siitä huolimatta on suositeltavaa vaihtaa akku, jos oma laite on ongelmatapausten joukossa.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

 

Kategoriat: Yrittäjät

Tulorekisteri tulee: Verohallinto etsii yrittäjiä tutkimukseen

9 tuntia 5 min sitten

Verottajan uusi tulorekisteri mahdollistaa siirtymisen reaaliaikaiseen verotukseen ja sosiaaliturvaan. Tulorekisterin kautta tulonsaajat voivat saada reaaliaikaista tietoa itseään koskevista palkoista, eläkkeistä ja maksetuista etuuksista. Kyse on valtiovarainministeriön ja Verohallinnon yhteishankkeesta.

Tulorekisteri koskee palkansaajien ohella myös yrittäjiä, jos yritys on työnantaja tai yrittäjälle maksetaan palkkaa.

Nyt Verohallinto etsii tulorekisterin käytettävyystutkimukseen palkanlaskennan ammattilaisia, jotka hoitavat yritysten palkanlaskentaa ja siihen liittyviä ilmoitusvelvoitteita päivittäisenä työnään.

Käytettävyystestien tarkoituksena on testata tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun kehitteillä olevaa demoversiota ja arvioida sen helppokäyttöisyyttä palvelun tulevien loppukäyttäjien kanssa. Käytettävyystestissä käydään läpi joitakin tulorekisterin verkkopalvelun keskeisiä toimintoja ja osallistujia pyydetään kokeilemaan niiden käyttöä. Tutkimuksella pyritään varmistamaan tulevan verkkopalvelun helppokäyttöisyys palkanlaskijoiden näkökulmasta. Lue lisää tutkimuksesta täältä.

Käynnissä on myös toisen käytettävyystutkimuksen osallistujien haku. Tähän ryhmään etsitään kotitalouksia ja yrittäjiä, jotka ovat viime vuonna 2017 työllistäneet yhden tai useamman työntekijän verokortilla ja hoitaneet itse palkanmaksun ja ilmoitusvelvoitteet. Lue lisää täältä.

Kuva: Verohallinto

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

Vastaa neljään kysymykseen – olet mukana vaikuttamassa viranomaisasioinnin keventämiseen

9 tuntia 33 min sitten

Suomen Yrittäjät kartoittaa jäsentensä näkemyksiä viranomaispalveluiden digitalisoinnista. Kyselyyn osallistumalla jokainen pääsee osaltaan vaikuttamaan palveluiden kehittämiseen.

– Tässä on ennen kaikkea kyse siitä, miten julkisia palveluita ja viranomaisasiointia sähköistämällä voidaan keventää byrokratiaa ja vähentää asiointitarvetta, Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä sanoo.

Suomen tavoitteena on rakentaa julkiset palvelut käyttäjälähtöisiksi ja ensisijaisesti digitaalisiksi. Yritysten näkökulmasta tämä tarkoittaisi muun muassa verohallinnon, patentti- ja rekisterihallituksen ja erilaisten lupaviranomaisten palveluja. Alustavasti on suunniteltu, että vuodesta 2022 eteenpäin yritykset velvoitettaisiin digitaaliseen viranomaisasiointiin.

Tavoitteena on Mikkilän mukaan oltava, että yrittäjän tarvitsee syöttää julkisen sektorin palveluihin omat tai yrityksensä tiedot vain yhden kerran. Tämän jälkeen ne säilyisivät järjestelmissä.

Lähitulevaisuudessa tavoitteena on, että julkisen sektorien palveluihin riittäisi, kun yrittäjä syöttää omat tietonsa vaion yhden kerran. Tämän jälkeen ne säilyisivät järjestelmissä.

– Tiedostamme sen, että yritykset ovat varsin erilaisissa tilanteissa, mutta voi olla hyvä, että tällä tavoin kannustetaan yrityksiä kehittymään myös digitaalisessa maailmassa. Samalla julkinen sektori ottaa itselleen ison haasteen oman byrokratiansa keventämisessä.

– Näemme, että tässä on selkeästi paljon mahdollisuuksia julkisen palvelun kehittämiseen. Kyse on isommasta kehityskulusta, joka menee vääjäämättä eteenpäin, Mikkilä jatkaa ja viittaa digitalisaatioon.

Suomen Yrittäjät tarjoaa jäsenilleen koulutuksia ja apua digitaalisten työvälineiden käyttöönotossa. Yksi esimerkki tästä on Yrittäjän Digikoulu, joka kiertää parhaillaan Suomea eri paikkakunnilla.

Vasta kyselyyn tästä. Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan yksi maksuton osallistuminen omavalintaiseen Suomen Yrittäjien webinaarikoulutukseen ja yksi Yrittäjä-lehden vuosikerta. Kyselyn viimeinen vastauspäivä on torstai 10.5.2018.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

Näin vältyt ID-varkaudelta: 11 vinkkiä turvalliseen verkko-ostamiseen

12 tuntia 5 min sitten

Viidesosa suomalaisista tekee verkko-ostoksensa älypuhelimella. Tämä on lisännyt osaltaan riskiä joutua huijausten ja identiteettivarkauksien kohteeksi. Käyttäjä ei välttämättä perehdey sopimusteksteihin ja verkkokaupan käyttäjäehtoihin.

PostNordin tekemän Verkkokauppa Pohjoismaissa 2017 -tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista tekee verkko-ostoksia joka kuukausi. Heistä 20 prosenttia käyttää ostosten tekoon älypuhelinta, mutta ostoksia ei tehdä niin huolellisesti kuin tietokoneella.

Vakuutus- ja turvayhtiö mySafetyn vakuutuskäsittelijä Sari von Holtenin mukaan vaarana on joutua sekä verkkokauppahuijauksen että identiteettivarkauden kohteeksi.

– Puhelimella on totuttu toimimaan nopeasti, ja moni tekee myös verkko-ostokset hätäisesti. Ihmiset saattavat edetä mobiiliostoksissaan niin, että sopimuksia ja kauppaehtoja ei lueta ja tutkita kunnolla. Turva-asioita ei yksinkertaisesti malteta lukea ennen kuin syötetään omat tiedot ja hyväksytään kauppa”, von Holten sanoo.

MySafetyn tuoreen kyselytutkimuksen mukaan lähes kolmasosa identiteettivarkauksista saa alkunsa verkossa. Varkauksia tehdään esimerkiksi tietomurron, sähköpostin tai sosiaalisesta mediasta urkittujen tietojen avulla. Joka toiselle suomalaiselle koituu varkaudesta taloudellista vahinkoa.

Käytä mieluiten sovellusta 

Monet verkkokaupat eivät välttämättä tue mobiilikäyttöliittymää, jolloin sivusto voi olla hankalakäyttöinen. Von Holtenin mukaan tämä lisää hätäisyyttä. Hän suositteleekin selaimen sijaan verkkokaupan oman sovelluksen käyttöä, jos ostokset haluaa tehdä puhelimella.

– Verkkokauppojen sovellukset on tehty ostamista varten, joten ne ovat yksinkertaisempia. Silloin myös välttyy suuremmalla todennäköisyydellä ponnahdusikkunoilta ja vääriltä klikkailuilta, jotka voivat viedä pois kaupan sivuilta.

Verkkokaupassa kannattaa täyttää vain vaaditut tietokentät. Henkilötunnusta ei kannata missään nimessä laittaa tietoihin, jos sitä ei vaadita.

Päivittäin varastetaan kolme identiteettiä

MySafetyn tutkimuksen mukaan jo lähes 160 000 suomalaista on joutunut identiteettivarkauden kohteeksi. Viimeisen vuoden aikana tapauksia sattui yli 30 000, eli keskimäärin yli kolme suomalaista joutui identiteettivarkauden uhriksi joka tunti.

Identiteettivarkauden rikoksia selvitetään yhä vähemmän. Viimeisen vuoden aikana tapahtuneista identiteettirikoksista, joista koitui taloudellista haittaa, selvittämättä jäi 40 prosenttia. Rikoksia siis selvitettiin puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin, jolloin selvittämättä jäi hieman alle kolmasosa taloudellista vahinkoa aiheuttaneista identiteettivarkauksista.

Näin vältät identiteettivarkaudet

1- Tarkista, onko yritys luotettava. Tutki kaupan tietoja ja etsi yrityksen nimi, kotipaikka, osoite, puhelinnumero ja yhteystiedot. Jos tietoja ei löydy, ne ovat epämääräiset tai esimerkiksi sähköpostiosoite on erikoinen, epäile verkkokaupan luotettavuutta.

2. Vältä suojaamattomassa verkossa toimimista.

3. Varmista, että olet oikealla sivulla etkä kaupanteon aikana vahingossa joudu toiselle sivulle.

4. Harkitse, kuinka moneen paikkaan laitat tietojasi. Viisainta on täyttää verkkokaupassa vain vaadittavat tiedot.

5. Lue kaupan hyväksymisehdot ja sopimustekstit tarkasti, jotta tiedät, mihin sitoudut.

6. Älä tallenna pankki- tai luottokortin tietoja laitteelle, jolla teet ostoksia.

7. Älä luovuta verkkopankkitunnuksia tai maksukortin tietoja puhelimitse. Viranomaiset tai pankit eivät milloinkaan kysy näitä tietoja puhelimitse.

8. Suhtaudu erikoisen hyviin tarjouksiin epäilevästi. Identiteettivaras voi esiintyä yrityksenä, joka tarjoaa tuotteita erityisen edullisesti.

9. Tarkkaile sähköpostin lähettäjiä. Suhtaudu aina epäilevästi, kun sinua pyydetään vaihtamaan salasanoja ja kirjautumaan palveluun. Tarkista tällöin kyseisen sivuston selaimen kohdeosoite.

10. Käytä eri palveluissa aina eri salasanoja. Maksukortin tunnuslukua ei saa säilyttää kortin yhteydessä.

11. Muista päivittää ohjelmistosi ajan tasalle.

Lähde: mySafetyn teettämä ja Research Insight Finlandin toteuttama identiteettivarkaustutkimus. Tutkimus tehtiin helmi–maaliskuussa vuonna 2018, ja siihen vastasi 3 140 suomalaista, jotka ovat iältään 18–75-vuotiaita.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

Näin kasvatat talousviisaan lapsen

21. Huhtikuu 2018 - 7:00

Lapsen talouskasvatuksella voi yrittää ehkäistä myöhemmän iän ongelmia, kuten maksuhäiriöitä. Nykyisin lainaa voi hakea ja saada hetken mielijohteesta. Varallisuusvalmentaja ja bloggari Nina Nordlundin mukaan talouskasvatus on valintojen tekemistä: raha on rajallista ja on hyvä opettaa jo pienelle, että aina ei saa sitä, mitä haluaa.

Nordlund on tuotantotalouden diplomi-insinööri ja lähihoitaja. Hänen kiinnostuksensa systemaattiseen säästämiseen ja tavoitteelliseen varallisuuden rakentamiseen heräsi, kun hän ymmärsi, että se on yksi keino saada lisää aikaa perheelle. Nordlund löysi asunto- ja osakesijoittamisen.

– Omat lapset alkoivat olla siinä iässä, että halusin tarjota heille viikkorahaa. Aloin miettiä kasvatuspuolta, ja samassa alkoi ärsyttää hirveästi nämä pikavippimainokset. Nykyään on entistä tärkeämpää, että on hyvä itsetunto rahan suhteen ja ymmärtää mitä laina ja korko tarkoittavat.

Hän asui Japanissa 18-vuotiaaksi asti. Lähetyssaarnaajaperhe asui Japanissa kolmen vuoden jaksoissa, jonka jälkeen Nordlundin perhe vietti aina vuoden Ruotsissa.

– Suomessa rahasta puhuminen on aika negatiivista. Uskon, että negatiiviset mielikuvat estävät ihmistä ottamasta vastuuta omasta taloudellisesta hyvinvoinnista. Ehkä taustalla on ajatus, että jos minulla on paljon rahaa, olen tosi kitsas ihminen. Rahalla voi myös auttaa muita.

KIRJA ”LAPSET ja raha – Talouskasvatuksen aakkoset vanhemmille” ilmestyi tammikuussa Alman kustantamana. Kirja tarjoaa käytännön esimerkkejä siitä, miten välität hyviä rahataitoja lapselle.

Nordlundin mallissa viikkoraha jaetaan kolmeen kirjekuoreen: yksi osa laitetaan säästöön jotain hankintaa varten, yksi osa tuhlaukseen ja kolmanteen kirjekuoreen menee hyväntekeväisyyteen annettava raha. Näin lapsi oppii, että ensin säästetään, sitten vasta ostetaan. Nordlund huomauttaa, että tällainen taito ehkäisee ennalta pikavippeihin sortumista.

–  Tämä opettaa myös tyydytyksen viivästymistä. Tutkimusten mukaan se on yksi hyvä ominaisuus, jota kannattaa harjoitella. Tämän oppiminen kasvattaa myös pitkäjänteistä työskentelyä.

Nordlundin mukaan tuhlauskirjekuori viestittää, että elämästä pitää myös nauttia.

– Meillä lapset saavat ostaa melkein mitä vain tuhlausrahalla. Voi toki kertoa ostamisvaiheessa, että onko tämä todella semmoinen asia, jota haluat. Lapsemme ovat sanoneet, että ehkä ensi kerralla mietin ostosta tarkemmin.

Jo 3-vuotias alkaa kiinnostua rahasta. Silloin on ajankohtaista opettaa valintojen tekemistä, esimerkiksi ruokakaupassa.

– Ylä-asteella lapset saavat jo enemmän vastuuta ja voidaan siirtyä kuukausirahaan. Mutta kaikki mokaavat joskus ja tekevät virheitä, eikä lapsi olekaan saanut ostettua niitä asioita, joita piti. Silloin on tärkeää, että vanhemmat eivät aina pelasta. On tärkeää, että virheen tekemisestä tulee seurauksia: keskustellaan ja siirrytään vaikka takaisin viikkorahaan. Sitten voidaan mennä ostamaan kirpparilta.

Nina Nordlundin äidinvaisto herää ja hän huomauttaa, että budjetoinnin ohella pääsee keskustelemaan teinin kanssa myös arvomaailmasta. Ja siitä, miksi hän nimenomaan haluaa sen merkkituotteen.

– Olen huomannut, että nuorilla on aika paljon uusia juttuja ja kalliita vaatteita. Olen miettinyt, johtuuko se vanhempien huonosta itsetunnosta vai haluavatko vanhemmat vain tarjota, kun on mahdollisuus.

 

KOLME KIRJEKUORTA -mallin hän on omaksunut omilta vanhemmiltaan.

– Minusta se oli hyvä tapa manageroida omia rahoja. Japanissa oli tapana laittaa kirjekuoressa kolehti kirkossa. Äidilläni oli ruokarahat kirjekuoressa ja isä kertoi säästävänsä palkasta osan pankkitilille.

– Lapsi ottaa mallia vanhemmiltaan. Oma talous pitää olla kunnossa. Lapselle pitää puhua avoimesti rahasta. Ei tarvitse sanoa, ettei meillä ole nyt rahaa, vaan sanoa, että meillä on nyt muita kohteita, joihin säästämme rahan. Se on ihan sama kuin, että vihanneksia pitää syödä.

Viikkorahassa hybridimalli, osin vastikkeellista ja osin vastikkeetonta on Nordlundin kokemusten mukaan paras. Viikkorahan voidaan ajatella kuuluvan lapsen perusoikeuksiin, kuten kirjojen ja lelujenkin.

– Jos lapselle ei sanota, että viikkoraha on sidottu kotitöihin, silloin ei päästä opettelemaan työn arvostamista. Rahan arvo ja työn arvostaminen pitää kytkeä viikkorahaan. Olisi hyvä, että pieni raha olisi vastikkeetonta. Sitten voi olla jotain extrakotitöitä, jotka eivät kuulu viikkorahaan ja niistä voi maksaa viikkorahan päälle ekstraa, esimerkiksi nurmikon leikkuu.

 

Raha ja lapset

Päiväkoti-ikäiset ja ekaluokkalaiset

– Ensimmäinen luokka on hyvä aika aloittaa viikkoraha. Siinä vaiheessa lapsi alkaa saada itsenäisyyttä. Eskari-ikäiselle on hyvä kertoa, että mitä mikäkin maksaa.

– Jos on mahdollisuus, on hyvä, että viikkorahan määrä kasvaa iän kasvaessa. Yksi euro per luokkavuosi. Ekaluokkalaiselle euro on sopiva.

Alakoululaiset

– Viikkoraha on yksi parhaimmista talouskasvatuksen työkaluista. Kun lapsi kasvaa vanhemmaksi, on hyvä, että lapsi joutuu tekemään vähän töitä, että pääsee esimerkiksi turnaukseen. 

Nuoret

– Yläasteella lapselle pitää antaa enemmän vastuuta, ja voi siirtyä kuukausirahaan. Jos on tähän asti maksanut lapsen bussikortin, voikin antaa bussirahat lapselle ja lapsi miettii, että meneekö bussilla vai kävellen.

– Isompien ostosten kanssa voi harjoitella budjetointia: jos ostaa merkkitakin, miten saa muut hankinnat ostettua. Pankkikortin antaminen ilman mahdollisuutta seurata saldoa, on vastuutonta.

Teksti Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta(at)yrittajat.fi

Kuvat: Tommi Anttonen, Pixhill

 

Kategoriat: Yrittäjät

Kunnallisjohdon seminaarilla jo yli tuhat osallistujaa – vielä ehdit mukaan

20. Huhtikuu 2018 - 15:36

Toukokuussa Tampereella järjestettävä Kunnallisjohdon seminaari kerää ennätysyleisön. Mukaan on ilmoittautunut jo lähes 1 100 osallistujaa.

– Olemme iloisia tapahtuman saamasta suuresta suosiosta. Ja jos et ole ilmoittautunut, niin vielä ehdit mukaan, vinkkaa Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama.

– Kunnat ja kaupungit ovat hienosti oivaltaneet elinkeinopolitiikan ja avoimen vuoropuhelun merkityksen. Esimerkiksi Kankaanpäässä piti muutamia vuosia sitten houkutella väkeä osallistumaan Kunnallisjohdon seminaariin. Nyt Tampereelle on lähdössä Kankaanpäästä 14 edustajaa.

Osallistujamäärältään Yrittäjien aluejärjestöjen kolmen kärjessä ovat Pirkanmaan Yrittäjät, Keski-Suomen Yrittäjät ja Savon Yrittäjät.

– Olen erittäin tyytyväinen pohjoissavolaisten kuntien ja yrittäjien osallistumiseen tähän järjestömme yhteen merkittävimmistä tapahtumista. Tapahtuma luo ainutlaatuiset puitteet verkostoitumiselle sekä yrittäjien ja kuntien yhteisten tavoitteiden luomiselle. Tänä vuonna tapahtuma on erityisen mielenkiintoinen, julistetaanhan siellä Suomen Yrittäjien teettämän Elinkeinopoliittisen mittaristo -kyselyn tulokset, toteaa Savon Yrittäjien puheenjohtaja Yrjö Ronkainen.

Seminaarissa kuullaan huippuluokan puhujia, muun muassa Euroopan investointipankin varapääjohtajaa Alexander Stubbia.

Lue lisää seminaariviikonlopun mielenkiintoisesta ohjelmasta ja ilmoittaudu mukaan täällä.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: IStockphoto

 

Kategoriat: Yrittäjät

Opiskelijat kehittivät syrjäytymistä ehkäisevän harrastuspalvelun

20. Huhtikuu 2018 - 12:49

Nuori Yrittäjyys ry -yhdistyksen järjestämät Uskalla Yrittää -finaalit pidettiin Helsingissä 18.–19. huhtikuuta. Mukana oli opiskelijoita kolmelta koulutusasteelta.

Kajaanin ammattikorkeakoulua olivat tänä vuonna edustamassa Kamukamu -verkkopalvelu sekä liikuntapalveluja tarjoava FitBeast.

Opiskelijoiden kehittämän Kamukamu-harrastuspalvelun perusidea on yksinkertainen. Käyttäjä luo verkkopalveluun ilmaisen profiilin, merkitsee profiiliin omat harrastukset ja oman paikkakuntansa.

Verkkopalvelun edut korostuvat, kun samalta alueelta on tarpeeksi käyttäjiä. Ihmiset voivat katsoa oman alueensa suosituimpia harrastuksia, löytää uusia harrastuskavereita ja muodostaa ryhmiä.

Verkkopalvelua on tällä hetkellä rakentamassa tiimi opiskelijoita Kajaanin ammattikorkeakoulusta.

Harrastuspalvelun beta-versio on tarkoitus julkaista vielä tämän vuoden puolella paikallisesti Kainuun alueella – palvelun täysi versio tullaan julkaisemaan valtakunnallisesti.

– Todella inspiroivat ja huikeat pari päivää takana päin. Oli hienoa nähdä niin monilla nuorilla sitä uskallusta ja halua yrittää. Hienoja tiimejä, ideoita, ihmisiä ja innovaatioita. Tästä jos mistä saa lisäpontta jatkamaan oman yrityksen parissa työskentelemistä, tunnelmoi yhteisövastaava Jasmin Hyrkäs.

– Tosi opettavainen reissu ja oli mahtava nähdä muiden yritysten ideoita. Sai paljon uusia ideoita ja näkökulmia yrityksen kehitykseen, jatkaa tapahtumavastaava Inka Sihvola.

toimitus (at) yrittajat.fi

 

Kategoriat: Yrittäjät

Jannen yritys sai Slushista 250 000 euroa – aikoo nyt mullistaa mediasisältöjen ansaintalogiikan

20. Huhtikuu 2018 - 10:37

38-vuotias Janne Neuvonen hörppää lasillisen vettä ja laskee kotona Savonlinnassa vietettyjen päivien lukumäärää.

– Muutamia vuorokausia viimeisen vuoden aikana, Neuvonen tuumii.

Torstaina Neuvonen piipahti Mikkelissä puhumassa pienille ja keskisuurille yrityksille tarkoitetussa Yrittäjän digikoulussa.

Neuvosen ensimmäinen yritys oli vuonna 2004 perustettu ohjelmapalvelufirma, joka työllisti parhaimmillaan 18 työntekijää.

– Ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen vuonna 2011 tuntui siltä, etten enää jaksa valvoa töitä ja kulkea diskoissa.

Neuvonen vaihtoi koulutusta vastaavaan työhön, tietoliikennealalle, ja perusti AntenniNeuvosen vuonna 2009.

Menestykseen noussut BCaster syntyi vuonna 2016 kasvuyritystapahtuma Slushissa.

– Saimme puoliksi yllättäen rahoitusta 250 000 euroa, että tekisimme ideastamme ensimmäisen testattavan tuotteen, Neuvonen muistelee.

– Mietin viikon ajan, miten toteutan yrittäjän ajan uudelleenresurssoinnin. Soitin työntekijöilleni ja kysyin, haluaisivatko he ostaa yrityksen. Näin tapahtui ja hinta muodostui sellaiseksi, että pääsin veloistani plus-miinus -tasolle. Kaikki ovat tällä hetkellä tyytyväisiä.

Norppalivestä tuli menestys

BCasterin takana oleva tiimi on mukana tekemässä suosittua Norppaliveä, joka kuvaa Saimaalla köllöttelevää norppaa.

– Ensimmäisenä vuonna 2016 kivi ja norppa saivat yli miljoona striimauskertaa.

Luonnon kuvaaminen jatkuu nyt uusin menetelmin, Live eye oy:n ja Digital Beehive oy:n voimin yhteistyössä Maailman luonnonsäätiö WWF:n kanssa.

– Visiona on rakentaa maailmanlaajuinen kameraverkosto. Kuvaamme kaikkia maailman eläimiä luonnollisessa ympäristössä, jotta ihmisten ei tarvitse mennä eläintarhaan tuijottamaan apaattisia eläimiä.

– Näen, että tulevaisuudessa kuluttajat voivat juosta vr-lasit päässä savannilla eläinten perässä.

Luontoliveksi nimetyn hankkeen testivaiheessa asennetaan kymmenkunta eri kameraa aluksi eri puolille Suomea.

BCaster aikoo muuttaa maailmaa toisella tavalla.

 – Miljardeilla ihmisillä maailmassa on älypuhelin. Niillä kuvataan joka päivä videoita ja valokuvia, ja niitä jaetaan netin eri yhteisöpalveluissa, esimerkiksi Facebookissa ja Instagramissa. Me haluamme muuttaa nämä kuvat rahaksi ihmisille, Neuvonen visioi.

– Maailman suurimmat yhtiöt elävät sillä, että ne muuttavat ihmisten ilmaisen sisällön itselleen rahaksi. Myyvät mainoksia, opettavat tekoälyä. Itse käyttäjä ei ansaitse mitään omalla sisällöllään. Me aiomme kääntää sen ympäri, jolloin teoksen, kuvan tai videon, tekijä saa suurimman osan rahasta.

Teksti ja kuva

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

 

Kategoriat: Yrittäjät

Raportti: Helsinki on maailman paras paikka startupien verkostoitumisessa

20. Huhtikuu 2018 - 8:29

Global Startup Ecosystem -raportti rankkaa Helsingin maailman parhaimmaksi startup-ympäristöksi kun puhutaan yrittäjien, investoreiden ja asiantuntijoiden verkostoitumisesta.

Ekosysteemi on yhtenäisempi kuin Lontoossa tai startup-maailmastaan tunnetussa Piilaaksossa.

Pääkaupunkiseutu sai startup-suitsutusta myös tekoälyssä, terveysteknologiassa ja pelialalla.

– Yhteistyö startupien, kaupunkien, yritysten ja tutkimuslaitosten kesken on erinomaista. Se tekee Helsingistä hyvin vahvan ratkaistaessa suuria globaaleja haasteita, Helsinki Business Hubin toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski sanoo.

Pääkaupunkiseudun yhteisöllisyys sai raportissa indeksiluvun 5,9 kun globaali keskiarvo oli 4,9.

Pk-seudun startup-yrittäjillä laskettiin olevan keskimäärin 28,6 keskinäistä yhteyttä muiden yrittäjien kanssa. Keskiarvo oli 20,15.

Teoreettisessa ja käytännöllisessä tietotaidossa startup-yrittäjät saivat globaalia keskiarvoa heikommat indeksiluvut.

toimitus (at) yrittajat.fi

 

Kategoriat: Yrittäjät

Tv:stä tutun Burgerimiehen yritys ponnisti parhaaseen AAA -luokkaan – katso lista

19. Huhtikuu 2018 - 18:04

Lista julkaistaan torstaisin. Listauksessa ovat mukana AAA-luokkaan edellisen viikon torstaista kuluvan viikon keskiviikkoon mennessä listalle päässeet yritykset.

Nyt julkaistavalla listalla on yhteensä 167 yritystä, jotka ovat nousseet AAA-joukkoon.

Yritysjoukon liikevaihdon keskiarvo on noin 1,9 miljoonaa euroa ja tuloksen keskiarvo noin 262 000 euroa.

Listalla on muun muassa tv:stä tutun Burgerimiehen eli ravintolayrittäjä Akseli Herlevin helsinkiläinen yritys Naugty Brgr Oy, joka teki noin 2,6 miljoonan euron liikevaihdolla 712 000 euron tuloksen. Herlevi avasi ensimmäisen Naughty Brgr:n Helsinkiin 2015. Sittemmin hampurilaisravintoloiden ketju on jatkunut Turkuun ja Tampereelle, pian myös Jyväskylään. 

AAA-joukkoon on noussut myös kuuron rap-artistin Signmarkin eli Marko Vuoriheimon yritys. Signmark Productions Oy teki noin 1,1 miljoonan liikevaihdolla 311 000 euron tuloksen. Signmarkin yritys muun muassa tuottaa videoita ja musiikkia. Signmarkista on myös tullut suosittu luennoitsija, hän on ollut puhumassa muun muassa yrittäjäpäivillä.

AAA-listan tiedot toimittaa Bisnode. Luokitus perustuu Bisnoden kehittämään automaattiseen luottoluokitusjärjestelmään. Se on jatkuvasti päivittyvä järjestelmä, joka yrityksen toimintaa, taustaa, taloutta ja maksutapaa koskevaa informaatiota järjestelmällisesti keräämällä ja analysoimalla arvioi yrityksen luottokelpoisuutta ja kykyä selviytyä normaaliin liiketoimintaan liittyvistä sitoumuksista.

Yrittäjäsanomat julkaisee tietoja myös perustetuista yrityksistä. Tämä lista julkaistaan tiistaisin.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

​​

Kategoriat: Yrittäjät

Kampaamokuningatar opastaa: Hiusalan ammattilainen, näin onnistut markkinoinnissa

19. Huhtikuu 2018 - 12:00

Suomalaisessa keskivertokampaamossa työskentelee 1,3 ihmistä. Yksi suurimmista haasteista on markkinointi. Lahtelaisen kampaamon Studio Savon & Ekon yrittäjä Kati Mouhu on onnistunut kasvattamaan asiakasmääräänsä muun muassa somemarkkinoinnilla.

– Kaikki markkinointi ei ole hyvää. Jokaisessa kampaamossa ole välttämättä ole kovin paljon markkinointialan osaamista.

Mouhu kuvaa aktiivisesti töitään eli kampauksia Instagram-tilille ja Facebookiin. Hän painottaa laadukasta työnjälkeä.

– Hyvästäkin kampauksesta voi saada huonoa jälkeä jos valokuvauskalusta ja ammattitaito ei ole kunnossa. Suosittelen tekemään panostuksia välineisiin ja osaamisen kartuttamiseen. On kuitenkin hyvä että lähdetään rohkeasti kokeilemaan.

Kuvien laatu nousee hankkimalla esimerkiksi järjestelmäkameran tai laadukkaan älypuhelimen.

– Jonkinlainen lisävalo kannattaa ostaa. Jos tekee kuvagalleriaa esimerkiksi Intagramiin, olisi hyvä ottaa kuvat aina samassa valaistuksessa eli tehdä kampaamon tiloihin oma nurkkaus kuvauksille. Sen voi toteuttaa vaikkapa kannettavalla kuvausseinällä.

Kun somemarkkinointiin tarkoitettu kuva on otettu, Mouhu neuvoo yrittäjiä paitsi esittelemään työnsä, myös kertomaan miten se on tehty.

– Ei riitä, että kuvan yhteydessä lukee kiva blondi tukka. Pitää kertoa, mitä on tehty ja kenelle sellainen kampaus voidaan toteuttaa. Kannattaa antaa ammattitaidon näkyä.

Miten erottua alueellisesti?

Monella paikkakunnalla on useita partu- ja kampaamoalan liikkeitä. Erottautuminen voi olla työlästä. Mouhu neuvoo yrittäjiä erikoistumaan.

– Ensin pitää tunnistaa oma kohderyhmä. Sen jälkeen olisi hyvä miettiä, onko jotain sellaista missä voi erikoistua. Se, että tarjoaa kaikille kaikkea, ei ole enää tätä päivää. Suomalaisella kampaamoalalla tehdään usein kaikkea, meikkauksia, parturointia, värjäystä ja kampaamopalveluita vaikka maailmalla niille jokaiselle on oma erikoisliikkeensä. Viime aikoina erikoisliikkeiden määrä on lisääntynyt Suomessakin. Neuvoisin kehittämään jotain ammattitaidon osa-aluetta ja olemaan siinä huippuosaaja.

Mouhu tarjoaa asiakkailleen muun muassa kasvivärjäyksiä ja luonnonkosmetiikkaa. Luonnonmukaisuus on jatkuvassa kasvussa.

Panosta videoihin

Somemarkkinoinnissa videoilla on yhä suurempi painoarvo. Mouhu onnistui äskettäin keräämään somevideolleen 20 000 näyttökertaa.

– Kuvien tulva on tällä hetkellä aikamoinen. On vaikea erottautua hyvälläkään kuvalla. Siksi video on tärkeä.

Mouhu ei ole vielä lähtenyt aktiiviseen Youtube-julkaisemiseen, koska se vie liikaa aikaa.

– Jos tekisin esimerkiksi suositteluvideoita Youtubeen, pitäisi miettiä myös tuotteiden saatavuutta. Käytännössä minulla pitäisi olla verkkokauppa, josta asiakas voisi ostaa tuotteen välittömästi.

Mouhu painottaa erilaisten vinkkien ja hyötytiedon merkitystä videoilla.

– Tällä hetkellä videoilla on tarkoitus herättää mielenkiintoa. Tarjoan videoilla meikkausopastuksia, meikkikouluja ja konsultointipalveluita. Tavoitteena on, että asiakas tulisi joskus käymään paikan päällä liikkeessä.

Suosittele tuotteita

Mouhun mukaan ongelmana on, että harva kampaamoalan yrittäjä hallitsee myynnin. Puutteita on myös koulutuksessa.

– Näen kampaamoalalla valtavan potentiaalin. Tutkimukset osoittavat, että kun asiakas käy kampaamossa, seuraavien päivien aikana hän ostaa tuotteen jostain muualta. Siksi on tärkeää, että kampaamossa myydään ja suositellaan tuotteita. Asiakkaan kanssa on helpompi aloittaa keskustelu, jos on ensin mainostanut uutuustuotetta esimerkiksi somessa.

Kati Mouhu kertoi kokemuksistaan tänään Lahdessa järjestetyssä Yrittäjän Digikoulussa.

Kuva: Kati Mouhun albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

Viisi vinkkiä: Näin palkkaat kesätyöntekijän

19. Huhtikuu 2018 - 9:36

Lainopillinen asiantuntija Atte Rytkönen muistuttaa, että työsopimukseen tulisi kirjata ainakin työnteon alkamisajankohta ja työsuhteen kesto, mahdollisen määräaikaisuuden peruste, työtehtävät, palkan määrä sekä työaika.

– Työnantaja ja työntekijä voivat sopia työsopimuksessa työsuhteen alkuun sijoitettavasta koeajasta. Mikäli koeajasta halutaan sopia, tulee siitä tehdä nimenomainen maininta työsopimukseen, Rytkönen huomauttaa.

Ennen kesätyöntekijän palkkaamista työnantajan kannattaa Rytkösen mukaan tarkasti miettiä sitä, kuinka paljon työtä on tarjota. Työsopimus voidaan solmia kokoaikaiseksi tai osa-aikaiseksi, riippuen työnantajan tarpeesta. Jos kesätyöntekijän kanssa on tehty kokoaikainen työsopimus, on työnantajalla palkanmaksuvelvollisuus, vaikka työtä ei olisikaan tarjolla joka päivälle. Osa-aikaisessa työssä palkka suhteutetaan tehtyyn työmäärään.

Suomen Yrittäjät on mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa. Pk-yrityksissä on tarjolla 100 000 kesätyöpaikkaa ensi kesänä.

1. Kartoita työtehtävät

Kartoita ne työtehtävät, joihin kesätyöntekijä tai -tekijöitä tarvitaan. Mieti, mitä työtehtävien tekeminen vaatii ja millaista työntekijää haet.

2. Hoida rekrytointi huolellisesti

Kesätyöntekijöiden rekrytoinnissa kannattaa olla yhtä huolellinen kuin muidenkin työntekijöiden rekrytoinnissa.

Tarkista työ- ja elinkeinotoimistosta, onko kesätyöntekijöiden palkkaamiseen mahdollista saada esimerkiksi palkkatukea tai tukeeko kaupunki jollakin tavalla nuorten palkkaamista. TE-toimistoista voi myös saada apua kesätyöntekijöiden hakemiseen.

Muista myös ilmoittaa muille hakijoille, etteivät he tulleet tällä kertaa valituiksi. Se antaa hyvän ja ammattimaisen kuvan työnantajasta.

3. Tee kirjallinen työsopimus

Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti. Työsopimukseen on syytä kirjata ainakin palkan määrä, työaika, työtehtävät, työsuhteen kesto ja alkamisajankohta, mahdollisesti sovellettava työehtosopimus sekä määräaikaisuuden peruste.

Tarkista lisäksi, onko työehtosopimuksessa esimerkiksi nuoriin työntekijöihin liittyviä velvoitteita tai määräyksiä palkan osalta.

4. Perehdytä huolellisesti

Kesätyöntekijä kannattaa perehdyttää yhtä huolellisesti kuin muutkin työntekijät, vaikka hän on töissä vain määräaikaisesti.

5. Muista palkkalaskelma ja työtodistus

Palkanmaksun yhteydessä tulee antaa myös palkkalaskelma. Kun kesätyöntekijän työsuhde loppuu, muista antaa hänelle työtodistus.

toimitus(at)yrittajat.fi

 

Lisätietoja:

http://www.yrittajat.fi/fi-FI/tyonantajanabc/tyontekijan_palkkaaminen/

https://www.tem.fi/tyo/tyolainsaadanto/tyosopimus_ja_tyosuhde/nuoret_tyontekijat/nuorten_tyoehdot

http://www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/nuori-tyontekija

 

 

 

 

Kategoriat: Yrittäjät

Liikunta-alan yrittäjä hyppäsi digipalveluiden kelkkaan – "ennen raahasin muovikassilla kuitteja kirjanpitäjälle"

19. Huhtikuu 2018 - 7:07

Joensuulainen Jarmo Laine jätti it-alan työpaikkansa vuonna 2012.

– Tutustuin pohjoiskarjalaiseen tyttöön, jonka kanssa kiersin maailmaa vuoden ajan. Matka päättyi Joensuuhun, Laine muistelee.

– Vuoden aikana ehdin miettiä, mitä haluaisin tehdä. It-ala ei ollut vaihtoehto. Oma intohimoni oli liikunta.

Laine kertoi eilen kokemuksistaan pienille ja keskisuurille yrityksille tarkoitetussa Yrittäjän digikoulussa Joensuussa.

Yrittäjän digikoulu tuo digitalisaation yrittäjän luo erittäin käytännönläheisesti ja rohkaisevilla esimerkeillä valaistuna. Digikouluja järjestetään ympäri Suomen ja ne ovat täysin maksuttomia. Kumppaneina digikoulukiertueella ovat Fennia, Elisa ja Holvi.

"Vaatii aikaa ja tutkimista"

Laine perusti Arctic Trainersin vuonna 2014. Se tarjoaa urheilu- ja liikuntapalveluja.

– Otin heti alussa sosiaalisen median palvelut käyttöön, ensin Facebookin, myöhemmin myös Instagramin. Kaikki markkinointi kulki somen kautta.

– Pari vuotta myöhemmin vaihdoin kirjanpidon sähköiseksi. Aiemmin vein kirjanpitäjälle edellisen kuukauden kuitteja muovikassilla. Nyt skannaan kaikki kuitit. Konkreettinen muutos on se, että nyt näen kirjanpitäjää todella harvoin.

Vuonna 2016 Laine perusti tuttavansa kanssa toisen yrityksen, CrossFit Pajan.

Hän myöntää, että digipalveluiden käyttöönotto vaatii aikaa ja tutkimista.

– Jonkin verran olen tehnyt asioita itse, mutta suurimmaksi osaksi olen ostanut palvelut muualta. Olen hyvä liikunta-alalla, mutta minun ei kannata tuhlata omaa aikaani vaikkapa nettisivujen tekemiseen, Laine toteaa.

Laineen mukaan markkinoinnin on oltava hauskaa, "ei pakkopullaa".

– Haluamme markkinoinnilla viihdyttää muita ihmisiä, pysyä ihmisten näkökentässä.

– Jos kuva tai video on laadukas, ei sitä tarvitse isosti sponsoroida. Se leviää laajalle muutenkin.

Katso videolta, kuinka Jarmo Laineen yritys hyödyntää digitalisaatiota arjessa.

Teksti ja kuva

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

Tärkeät päivämäärät työterveyshuollon korvauksien hakemiseen

18. Huhtikuu 2018 - 19:00

Jos tilikausi on päättynyt 31. joulukuuta 2017, korvaushakemus tulee lähettää Kelaan viimeistään kesäkuun 2018 loppuun mennessä. Tarvittaessa neuvoa voi kysyä hakemusten käsittelypaikoista.

Työnantaja hakee korvausta työterveyshuollon kustannuksista kirjanpitonsa mukaan tilikausittain. Kela edellyttää, että hakemuksessa esitetyt kustannukset on pystyttävä selvittämään työnantajan kirjanpidosta.

Saatko palveluntuottajalta tiedot sähköisesti

Yrityksen kannattaa kysyä työterveyshuollon palveluntuottajalta mahdollisuutta sada esitiedot sähköisesti. Kun työterveyshuollon palveluntuottaja lähettää työterveyshuollon kustannusten esitiedot sähköisesti Kelaan, työnantajan on helpompi täyttää korvaushakemus.

Korvausta voi hakea verkossa työterveyshuollon korvausten asiointipalvelussa. Asiointipalvelua varten työnantajalla pitää olla Y-tunnus ja Katso-tunniste.

Kelan sivuilla kerrotaan, että vaihtoehtoisesti työnantaja voi tulostaa ja täyttää paperilomakkeen Työnantajan korvaushakemus terveydenhuollon kustannuksista SV 98a TTH.

Jos tilikausi vastaavasti päättyy 29. helmikuuta, silloin hakemuksen pitää olla Kelassa viimeistään 29.8, eli kuusi kuukautta tilikauden päättymisen jälkeen.

Muista nämä!

> Työnantaja hakee korvausta yhdellä hakemuksella, vaikka palveluja olisi ostettu eri toimipaikoille usealta eri palveluntuottajalta tai palveluntuottaja olisi vaihtunut kesken tilikauden.

> Hakemuksessa voi olla vain yhden työnantajan kustannuksia. Emoyhtiö ja sen tytäryhtiöt ovat erillisiä työnantajia. Ne hakevat korvausta omilla, erillisillä hakemuksillaan.

 

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

Rakennusalan lakko alkaa, isot vaikutukset koko rakentamiseen

18. Huhtikuu 2018 - 16:00

Rakennusteollisuus RT ry:n mukaan lakossa olevien yritysten tuotanto vastaa reilusti yli puolta elementtien ja lähes kahta kolmannesta valmisbetonin tuotannosta. Lakko vaikuttaa laajalti koko rakentamiseen.

– Lakon seuraukset rakentamiselle ovat kohtalokkaat. Runkovaiheessa olevien rakennusten aikataulut sotkeutuvat ja lakko aiheuttaa huomattavasti lakkopäivien määrää suurempia viipeitä valmistumiselle. Betonituotannon kapasiteetin käyttöaste on muutenkin huipussaan eikä viipeitä saada kiinni moneen kuukauteen, Rakennusteollisuus RT ry:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari sanoo.

Lakko koskee seitsemää yritystä: Betonimestarit Oy, Betset Oy, Parma Oy, Rajaville Oy, Parmarail Oy Ab, Rudus Oy ja Ruskon Betoni Oy.

Keskustelupöytään palataan 19. huhtikuuta

Karin mukaan Rakennusteollisuus on tarjonnut samantasoista palkkaratkaisua kuin miljoona yksityisen sektorin palkansaajaa on jo hyväksynyt.

– Rakennusliitto haluaa rikkoa yleisen linjan. Rakennusliiton julkisuudessakin esittämät puheet työnantajien heikennysesityksistä ovat pelkkää propagandaa. Kyse on puhtaasti rahasta, Tapio Kari toteaa liiton tiedotteessa.

Sovittelijan johdolla käydyissä neuvotteluissa tapahtui tänään hienoista edistymistä, mutta edellytyksiä sovintoesityksen antamiselle ei ollut. Osapuolet jatkavat kuitenkin keskusteluja torstaina 19. huhtikuuta.

- Rakennusliitto on tähän saakka tarjonnut työnantajalle vain yhtä vaihtoehtoa: suostumista muihin palkansaajiin verrattuna kaksinkertaisiin palkankorotuksiin.

Lakon kerrannaisvaikutukset

Lakkoon osallistuu reilusti yli tuhat työntekijää, mutta lisäksi rakennusliikkeet joutuvat jalkauttamaan tuhansia rakennustyöntekijöitä, joiden työ estyy ja joiden palkanmaksu joudutaan sen vuoksi keskeyttämään.

 

 

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

Kuntayhtiöt jälleen tapetilla – KKV määräsi seuraamusmaksun laittomasta suorahankinnasta

18. Huhtikuu 2018 - 15:30

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esitti 10. huhtikuuta 2018 markkinaoikeudelle seuraamusmaksun määräämistä Paraisten kaupungille EU-kynnysarvot ylittävästä hankintalain vastaisesta suorahankinnasta.

case Arkea ja Parainen

Paraisten kaupunki päätti kesäkuussa 2017 luovuttaa ruokapalvelutoimintansa liikkeen luovutuksena kuntien ja kuntayhtymien omistamalle Arkea Oy:lle. Samalla kaupunki osti 1 000 kappaletta Arkea Oy:n osakkeita, jotka vastaavat 0,12 prosentin omistusosuutta yhtiöstä.

Liiketoiminnan luovutuksen yhteydessä kaupunki teki Arkea Oy:n kanssa lisäksi ruokapalvelutoiminnan palvelusopimuksen seitsemälle vuodelle ja sopi kahden vuoden optiokaudesta. KKV:n mukaan sopimuksen arvo olisi enimmillään optiot mukaan lukien jopa yli 20 miljoonaa euroa.

Arkea Oy ei ole Paraisten kaupungin sidosyksikkö.

1. Mitä Paraisten kaupungin olisi pitänyt tehdä sen jälkeen, kun se ulkoisti ruokapalvelutoimintansa Arkea Oy:lle, SY:n kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin?

– Irtautuminen omasta ateriatuotannosta pitäisi tehdä avoimesti niin, että kaikki ostajaehdokkaat voivat ilmoittaa kiinnostuksensa. Kun oma ateriatuotanto oli myyty, Paraisten olisi pitänyt kilpailuttaa tarvitsemansa ruokapalveluhankinnat. Kilpailutus olisi pitänyt tehdä riittävän pieninä osina, ja valita useita yrityksiä mukaan toimittamaan. Näin Parainen mahdollistaisi uutta yrittäjyyttä syntyvän. Se on sitä elinvoimaa.

2. Onko KKV:n markkinaoikeudelle esittämät toimet hankintapäätöksen kumoamisesta ja 200 000 euron seuraamusmaksusta riittävät?

– Toimet ovat riittävät. Nyt Paraisten pitää tehdä edellä kuvaamani ruokapalvelujen hankinnat. Mieluiten osina. Parainen otti turhaan kauppahinnan myymistään ruokapalveluista Arkean osakkeina, kun ei noin pienellä omistuksella voi oikein vaatia mitään.

Case Palmian laajentuminen

Palmia on ostanut hämeenlinnalaisen Tekmen ja Linnan Aterian. Helsingin kaupungin omistamalla palveluyhtiöllä on kasvustrategia ja Tekmen kautta Palmia laajenee Kanta-Hämeeseen. Helsinki yhtiöitti Palmian ravintola-, kiinteistö, siivous- ja vartiointipalvelut lokakuussa 2014. Yhtiöittäminen siirsi noin puolet Palmian liiketoiminnasta yhtiöön.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto äänesti maanantaina puoltavasti Tekmen myynnistä.

1. Millaisia vaikutuksia Palmian laajenemisella on alan pk-yrityksille, Satu Grekin?

– Hämeenlinnan kaupungilta oli perusteltu ja sinänsä yrittäjyysmyönteinen päätös irrottautua omasta ateriapalvelutuotannosta ja siirtyä tuottajasta tilaajaksi. On harmi, että Hämeenlinnan avaama elinvoimamahdollisuus on valumassa nyt Helsingin kaupungin taskuun, sillä kaupungit eivät tarvitse liiketoimintamahdollisuuksia. Yritykset tarvitsevat.

Laajan omistuspohjan in house-yhtiöissä uhka pk-yrityksille

Suomen Yrittäjien mukaan laajan omistuspohjan in house-yhtiöt ovat ongelma, sillä jos kuntayhtiöllä on kymmeniä tai satoja omistajia, omistajaohjaus on käytännössä mahdotonta.

– SY:n mielestä nyt tulisi erityisesti pidättäytyä muodostamasta kuntien ja maakuntien yhteisiä in house -yhtiöitä. Jos niitä on, maakunnan markkina on vallattu, eikä pienillä toimijoilla ole pääsyä mukaan, Grekin sanoo painokkaasti.

 

Kuva: iStock Photo

 

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

Red Herring Top 100 palkintoon ylsi useampi suomalaisyhtiö – Ravintolahakupalvelu kiinnostaa sijoittajia

18. Huhtikuu 2018 - 13:29

City Digital Ltd / EatAndTheCity Ltd tunnetaan City-lehteen integroiduista Eat.fi -palvelusta sekä TableOnline -pöytävarauspalvelusta. Kasvuyrityskilpailu Red Herringillä on kaikissa maanosissa omat kilpailunsa, joiden parhaat kisaavat myöhemmin pidettävässä globaalissa kilpailussa.

Sadan kasvuyrityksen listalle pääsi mukaan yhteensä 11 suomalaista yhtiötä: Altum Technologies, Aurelia Turbines, BrightCharger Europe Oy Ltd, BucketList, EEE Innovations Oy, Exhibia, Kaiku Health, Paptic Ltd, Taitori Oy ja Trip Republic.

Kilpailun voitto avittaa sijoittajien kiinnostuksen saamisessa

Ilkka O. Lavaksen City Digitalin jäsen EatAndTheCity kilpailee myös globaalissa Red Herring -kilpailussa.

– Tämä voitto on hyvä juttu, sillä monet sijoittavat seuraavat näitä kasvuyrityskilpailuja. Meille on tullut jo sijoittajilta yhteydenottoja tämän 100 parhaan listalle pääsyn johdosta, Lavas kertoo.

Lavaksen mukaan globaalissa kilpailussa on alkuvaiheessa mukana 200, joista valitaan Top 100 -yritystä. Eilisessä Euroopan finaalissa palkittiin Top100 -startupia.

Aiempina vuosina kilpailussa menestyneistä yrityksistä on useista tullut kansainvälisiä menestyksiä.

– Kilpailussa mitataan kasvua, kasvukykyä ja tiimiä. He katsovat myös sitä, millainen rahoitusasema yrityksellä on, investoreita sekä kasvupotentiaalia. Kilpailussa arvioidaan, onko yrityksestä mahdollista tulla 100 miljoonan arvoista yhtiötä, Ilkka O. Lavas kertoo.

Laajentuminen hyvässä vauhdissa

EatAndTheCity -ravintolahaku keräsi marraskuussa 3,3 miljoonaa euroa rahoitusta.

– Meillä on kansainvälinen laajentuminen päällä. Saksassa operaatiot kasvavat ja tavoitteemme on avata Englantiin toimisto kesällä.

Ravintolahaun muut omistajat ovat Ville Heinonen, Tuomas Suihkonen ja Panu Jansson.

 

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

ALV-palautukset taas myöhässä – Jopa 2 kuukauden myöhästymisiä

18. Huhtikuu 2018 - 11:02

Kauppalehden haastatteleman Verohallinnon valvontapäällikkö Sanna Esterisen mukaan viive saattaa olla pahimmillaan kaksi kuukautta. Viivästymisiä on sekä yritys- että henkilöveroasiakkaiden alv-palautuksissa. Tällä hetkellä käsittelyssä on 3000 yrityksen alv-palautushakemus. Viivästys ei kosketa kuitenkaan kaikkia näitä.

Verottaja tiedotti arvonlisäveropalautusten käsittelyn ruuhkautumisesta 26. maaliskuuta. Verohallinto selvittää ennen arvonlisäveropalautuksen maksamista asiakkaan oikeuden saada palautus. Tämän vuoksi lisäselvityspyyntöjä tehdään. Tapaukset käsitellään saapumisjärjestyksessä Verohallinnossa. Tiedotteen mukaan käsittelyaika vaihtelee normaalisti yhdestä viikosta kolmeen viikkoon.

Lisäselvityspyynnöt hidastavat käsittelyä

Suomen Yrittäjien veroasiantuntijan Laura Kurjen mukaan alv-palautukset sujuvat normaalisti jouhevasti.

– Toisaalta on myös ymmärrettävää, että alv-palautuksista esitetään selvityspyyntöjä, koska palautusten maksamiseen liittyy valvonnallisia tarpeita.

– Tietooni on tullut yksittäinen tapaus, jossa palautus oli kaksi kuukautta myöhässä. Tästä asiasta oli pyydetty kaksi kertaa lisäselvitystä. Kyseessä oli investoinnista johtuva iso parin kymmenen tuhannen euron palautus.

Taloushallintoliiton veroasiantuntija Markku Ojala kertoo Kauppalehdessä, että jotkut yritykset ovat joutuneet odottamaan rahojaan puolitoista kuukautta, vaikka lisäselvityksiä ei ole pyydetty.

”Viivästys saattaa heikentää yrityksen maksuvalmiutta”

Yritykselle voi seurata alv-palautusten myöhästymisestä maksuvalmiusongelmia, jos se joutuu odottamaan isoa palautusta pitkään.

– Jos yrittäjä on laskenut keskimääräisen 1–3 viikon palautusajan varaan, niin viivästys saattaa heikentää yrityksen maksuvalmiutta pahastikin, Kurki toteaa.

Laura Kurjen mukaan olisi toivottavaa, että jos Verohallinnossa on ennakolta tiedossa vuosi-ilmoittajista johtuva ruuhka helmikuussa, niin verottaja varautuisi tarvittavin resurssein.

– Nämä myöhästymiset ovat harmillisia. Siitä pitäisi päästä eroon, että selvityspyynnöissä samoja asioita kysytään kahteen kertaan, koska tällaisiakin yksittäistapauksia on tullut vastaan.

 

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

Lauri Tervosen holistinen kehitystoimisto ja muut uudet yritykset – katso lista

17. Huhtikuu 2018 - 15:16

Yrittäjät.fi:n lista uusista yrityksistä pitää sisällään maanantain ja tiistain aikana rekisteröidyt uudet yritykset.

Alkuviikon aikana on ehditty perustaa jo 275 yritystä.

Viikon muut uudet yritykset voi tarkastaa Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-palvelusta.

Kotipaikka

Yritys

Akaa

ToiveHoiva

Akaa

TMI TILIKUVA

Akaa

Tmi Jari Kössilä

Alavieska

Arskan piha ja arboristipalvelut

Enontekiö

Morten Aslak Labba

Espoo

Tmi Tatu Solin

Espoo

PW Group Oy

Espoo

Bubula Oy

Espoo

Proser Oy

Espoo

JotBar Group Oy

Espoo

Kiilunen Antti Tapio

Espoo

Pilvi & Pouta

Espoo

Juulia Vesterinen Tmi

Espoo

Hyvinvointipalvelut Maria Heikkilä

Espoo

Toiminimi Terho Laine

Espoo

Lauri Tervosen holistinen kehitystoimisto

Espoo

da Silva Hoito

Espoo

JP-Detailing

Espoo

Stina Kallionalusta

Espoo

Uudenmaan Trukkikoulutus

Finström

IOAN STELIAN SOPIUNEAC

Forssa

Rakennus ja Huolto M.Virolainen Oy

Haapavesi

Jylänki Tuomas Petteri

Hamina

Tor Datacenter Oy

Hanko

Bostadsaktiebolaget Knipvägen 10, Hangö

Heinola

Peltityö Tapanainen tmi

Heinola

duangjai karhu

Helsinki

Marjo Ring

Helsinki

Vaparatalot Oy

Helsinki

Koy Gneissikodit

Helsinki

Koy Graniittikodit

Helsinki

Trail Systems Oy

Helsinki

Baltic Shore Oy

Helsinki

Rui Tong Oy

Helsinki

Z-House Oy

Helsinki

Travel Team Finland Oy

Helsinki

6g Nordic Oy

Helsinki

Foudia Länsi-Uusimaa Oy

Helsinki

AOX Pharma Oy

Helsinki

Certior CCOF II SLP Oy

Helsinki

Port Repair Service Oy

Helsinki

PACK Invest Oy

Helsinki

Skootteririnki Oy

Helsinki

Nikkanen Consulting Oy

Helsinki

Holip Films

Helsinki

SVO2 Oy

Helsinki

Pritax Oy

Helsinki

Special Purpose Vehicle No. 272 Oy

Helsinki

Special Purpose Vehicle No. 273 Oy

Helsinki

Myllypuron Leipomo Oy

Helsinki

Static Concert Services

Helsinki

MPR Food Oy

Helsinki

Verstas247 - CraftGym Oy

Helsinki

Helsinki Print & Retail Oy

Helsinki

Lucky Hill Productions Oy

Helsinki

MySauna Oy

Helsinki

Asunto Oy Helsingin Niittylinna

Helsinki

ScriboMedica Oy

Helsinki

As Oy Helsingin Tähtitorninkatu 16

Helsinki

Boost NewCo Oy

Helsinki

Omnipotent Investment Oy

Helsinki

Ava Training & Media Oy

Helsinki

To Do Consulting Oy

Helsinki

Ax V INV1 Holding III Oy

Helsinki

Ax V INV1 Holding II Oy

Helsinki

Ax V INV1 Holding I Oy

Helsinki

Ax V INV1 Holding Oy

Helsinki

Strengell Creative Oy

Helsinki

THE MATCHA STORE Oy

Helsinki

Lugn -konserter

Helsinki

Eläinlääkäri Sanni Takala

Helsinki

MAIXIONG

Helsinki

Hanna Seikkula

Helsinki

Benlock

Helsinki

Eläinlääkäri Riikka Hakala

Helsinki

Abdi Kharestan

Helsinki

Mikaella Efstathiadou

Helsinki

Vetpirkko

Helsinki

Eläinlääkäri Pia Blomqvist

Helsinki

Hyvinvointi- ja hevospalvelu tmi Kadi Piller

Helsinki

Kitknit

Helsinki

Äkkikäännös

Helsinki

Tmi RitvaKaarina

Helsinki

advancedu

Helsinki

M.Auramaa

Helsinki

Niclas Mäkelä

Helsinki

Anita Naukkarinen

Helsinki

STARACLEAN

Helsinki

StaEgo

Helsinki

Pitchio

Helsinki

Lusua Brows

Helsinki

Hammaslääkäripalvelut Johanna Peltonen

Hollola

Linnanneidon sisustus

Honkajoki

satarak oy

Humppila

Osuuskunta Puolimatkanmäki

Hyvinkää

TOPRAK OY

Hyvinkää

Tmi Marika Elo

Hämeenlinna

Toiminimi Jyrki Antero Leppänen

Hämeenlinna

KasCap Oy

Hämeenlinna

Kuura Monipalvelut tmi

Iisalmi

Asunto Oy Iisalmen Virrantähti

Iisalmi

Koneurakointi Janne Saarela

Ikaalinen

As Oy Ikaalisten Rahkolanrinne

Ikaalinen

Tmi Raksa Gripe

Ikaalinen

Lankakauppa Poppeli

Ilmajoki

Maatila Ala-Fossi Fanni

Ilmajoki

Maatila Penttilä Antti Juhani

Imatra

Rimpsu-Reetta

Imatra

EK- Projektipalvelut

Joensuu

Osuuskunta Rajatapaus

Joensuu

Marysja Bakery Oy

Joensuu

Karsikon lemmikkihoitola

Joensuu

Infinity Healing

Joensuu

Psykoterapiapalvelu Suvi Essel

Jomala

Sisters Städ

Jomala

Nyponax Ab

Juva

Tmi Suti & Pensseli

Jyväskylä

TRAutonhoito

Jyväskylä

ProMet Oy

Jyväskylä

GA Teollisuus Oy

Jyväskylä

Happy Happy Pandas

Jyväskylä

Santeri Jolkkonen

Jyväskylä

Erna Ryynänen

Jyväskylä

Keski-Suomen Tulkkipalvelut

Kajaani

S.J.J. Pojo

Kajaani

Liikkujatyyppi Jaana Kari

Kajaani

Delex Service

Kajaani

Tmi Vilma Sydänlammi

Kangasala

Yksityinen perhepäivähoito Sara Mäkelä

Kangasala

ETHER Communications Engineering

Karijoki

Yli-Venna Kai Markus

Kauhava

Tmi Aleksandra Riihimäki

Kauniainen

Toiminimi Jannike Wesander

Kemijärvi

Toiminimi Simo Lautamo

Kerava

asennus Janhonen tmi

Keuruu

VMO-Palvelu

Kirkkonummi

West Grain Ab

Kirkkonummi

Just A Few Clothing Oy

Kirkkonummi

CH-myynti

Kokkola

KESKI-POHJANMAAN TERAPIAKESKUS

Kokkola

Asunto Oy Kultapiisku, Kokkola

Kokkola

Tmi Robert Myllymäki

Kokkola

Biglake Audio

Kontiolahti

OIKEATURVA KY

Kontiolahti

S. Rantala

Kontiolahti

Hellman Corporation Oy

Kotka

Ekko&Okko Oy

Kouvola

Strix Marketing Oy

Kouvola

TyövoimaaCom oy

Kouvola

Amoriina

Kouvola

Tmi Taiju Koivula

Kuopio

Ferrotech Oy

Kuopio

Grovehill Creative Studio

Kuopio

Hyvän Olon Laituri

Kustavi

Sualane

Lahti

NRG Consulting Oy

Lahti

Studio Hannakaisa Pekkala

Lahti

Dinotski

Lappeenranta

Team Patrikainen Oy

Lappeenranta

Eläinklinikka Kotisalo Oy

Lappeenranta

Mediahuru Jyrkipaavo

Lempäälä

HEJ Garage

Lieto

Ratas Design Works

Liminka

DRESSSTYLE FINLAND

Liperi

Jalkojenhoito ja hyvinvointipalvelut Sirpukka

Lohja

Hyped

Lohja

Markus Väyrynen

Loppi

Katajamaa Luontopalvelut

Loppi

tmi TJ Kahvila

Loppi

Lopen koiraurheilukeskus

Loviisa

Loviisan Mökki- ja Kotiapu

Maarianhamina

Elsvar

Maarianhamina

Mirjam Lukola Coachning och projektledning

Masku

Kupariparoni kiinteistöt Oy

Masku

Satu Rantala

Masku

Apuraide

Mikkeli

Tmi Karoliina Muukka

Mikkeli

Tmi Josua Viljakainen

Muurame

Psykologipalvelut Virve Kiukkonen

Mäntsälä

Kivaa Juhliisi

Mäntyharju

Tmi J. Vihavainen

Mäntyharju

Tmi I.Vihavainen

Mäntyharju

Paakkari Service Oy

Naantali

Tmi Miikka Kokkosuo

Nakkila

Kuippanan elämyspalvelut Oy

Nokia

Checkvii

Nokia

Henna Linda

Nurmijärvi

Hyvämäen Hunaja Oy

Nurmijärvi

Esa Puustinen Oy

Nurmijärvi

Nurmijärven Korihuolto Oy

Nurmijärvi

Anne Li Design & Living

Nurmijärvi

Esa Kervinen

Närpiö

EvelinaEdsback

Orimattila

Landehaukku

Oulu

Jarmo Mällinen

Oulu

Fetle

Oulu

Pohjois-Suomen Käsikirurgipalvelut Oy

Oulu

Pihlajasuon Tuulivoima Oy

Oulu

Senso Security Oy

Oulu

Hohka Holdings Oy

Oulu

Loisto Terveys Oy

Oulu

Psykoterapiapalvelu Johanna Seilonen

Oulu

tmi Ben Ameur

Oulu

Revontuli Tech Oy

Parainen

Finn Pinoy Services Oy

Parainen

design by K

Perustaminen

2018/637336

Petäjävesi

Terapia Kultahippu

Pielavesi

Tmi Janne Hartikainen

Pihtipudas

HallaMetsä Oy

Pori

Aitalinja Oy

Pori

Tytti Wallenius

Pori

Rakennus J.Nieminen

Pori

iDare

Porvoo

Possumus Oy

Puolanka

KR-Systems

Puumala

TietoKokki

Pöytyä

Julia Puisto

Raasepori

Osuuskunta Luova Verso

Raasepori

johan wiman

Rantasalmi

Arto Tilaeus Tmi

Rautalampi

TMI:Timo Puranen

Riihimäki

Mallinnuspalvelut Enlund

Rovaniemi

Rovafysio Oy

Rovaniemi

Rovaniemen Hää-ja juhla pukuvuokraamo

Rovaniemi

Voltit Autoelektroniikka

Ruokolahti

Tmi Topi Holm

Ruovesi

Ruoveden Teollisuuskiinteistöt Oy

Salo

NMH Urakointi

Salo

Toiminimi Janne Niittonen

Sastamala

Raivion Kiinteistöhuolto Oy

Sastamala

Kahvila-Ravintola Minea Oy

Seinäjoki

KuKa Partners Oy

Seinäjoki

Gellot Oy Ltd

Seinäjoki

KotiEasy Oy

Seinäjoki

J.Kempas tmi

Siikajoki

Fingerroos Timo Tapio

Siilinjärvi

THEYDON

Sodankylä

Tmi jani äärelä

Tampere

Asunto Oy Tampereen Vuoreksen Brilliant

Tampere

Ruotsila-Sports

Tampere

Meri-Tuulen Raikkaus

Tampere

Taksi Pietilä

Tampere

puukai

Teuva

Asennus Närvä

Tornio

LVI-Pitkälä Lappi Oy

Tornio

Tmi Anni Mesilaakso

Turku

Timmar Oy

Turku

Asunto Oy Turun Gränsbackan Valpuri

Turku

Sarita Naturel

Turku

Suomen Tuotemyynti

Tuusula

Tuusulan Rekkakorjaamo Oy

Tuusula

Scaletan

Tuusula

Sähköapu Sissonen

Utajärvi

Tmi Anne Huotari

Utajärvi

Sotkan Sonni Oy

Uusikaarlepyy

Scandic Burger & Grill Ab

Valkeakoski

Rapolan Kartano

Vantaa

Tmi Metsän Taikaa

Vantaa

Epple Oy

Vantaa

Uudenmaan Tehosiivous Oy

Vantaa

Lämpökatsastus Oy

Vantaa

MesLog Oy

Vantaa

Saaran siivouspalvelu

Vantaa

Eliselle

Vantaa

Hanne Tuominiemi personal training

Veteli

Handlaamo Oy

Vihti

Kotirinteen Hevostila Oy

Vihti

Whim Power Software Tmi

Virrat

RiLeRent

Ylivieska

Suomen Kuntakiinteistöt Oy

Ylivieska

Janne Peltoniemi Tmi

Ylöjärvi

Huoltopalvelu Kouri

Äänekoski

Autokorjaamo H. Käärik

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät