• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/rymattyl/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/rymattyl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/rymattyl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/rymattyl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/rymattyl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/rymattyl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.

Yrittäjät tiedotteet

Julkaise syötteitä
Syötteen kokonainen osoite. 4 tuntia 47 min sitten

Yrittäjäpäivät huipentuivat palkintogaalaan: Kurkista juhlahumun keskelle

21. Lokakuu 2018 - 11:11

Valtakunnalliset Yrittäjäpäivät päättyivät eilen Turussa valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) yrittäjiä kannustaneeseen juhlapuheeseen sekä valtakunnallisten yrittäjäpalkintojen jakoon. Yrittäjäpäiville osallistui tänä vuonna kaikkiaan 1600 yrittäjää eri puolilta Suomea.

Katso lisää Yrittäjäpäivien toisen päivän tunnelmista oheiselta videolta!

Video: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

Nämä viisi yritystä saivat Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot

20. Lokakuu 2018 - 17:27
Beautyhair Sirpa Mansner, Helsinki

Sirpa Mansner perusti kampaamoyrityksensä 19-vuotiaana vuonna 1967.

– Olin ehdoton ammattitaidon suhteen ja kävin alusta asti ulkomailla paitsi opiskelemassa alan trendejä, myös liikkeenjohdon kursseilla. Halusin yhdistää luovaan käsityöammattiin korkean ammattitaidon ja bisnesosaamisen, Mansner kertoo.

Yritys on kasvanut 14 liikkeen ja lähes 100 työntekijän yritykseksi. Liikevaihto on nyt noin viisi miljoonaa.

Omistajanvaihdos onnistui: Mansner siirsi yrityksensä johtamisen lapsilleen Nina Olander-Villegasille ja Sebastian Strömille vuonna 2012. Molemmat olivat työskennelleet yrityksessä pitkään. Nyt töissä ovat myös miniä ja kaksi lapsenlasta.

Beauty Hair Sirpa Mansner tarjoaa työntekijöilleen runsaasti mahdollisuuksia kouluttautua alalla.

– On tärkeää, että mukana on kaikenlaisia ja kaikenikäisiä kampaajia. Meidän asiakaskuntamme on laaja, ja jotkut ovat käyneet meillä vuosikymmeniä, Olander-Villegas sanoo.

Elcoline Group, Varkaus

Varkautelainen Elcoline Group syntyi vuonna 2002, kun parikymppiset Jere Räisänen ja Jouko Juvonen päättivät perustaa sähköalan yrityksen työllistääkseen itsensä. Rahaa osakeyhtiön perustamiseen ei ollut, kommandiittiyhtiöllä aloitettiin.

Nykyään se on lähes 200 työntekijää työllistävä yritys, jonka liikevaihto on noin 20 miljoonaa euroa. Yritys tarjoaa sähkö- ja automaatiopalveluiden lisäksi mekaanista asennusta, laiteasennuksia, luokkahitsauksia ja lvi-töitä. Lisäksi yhtiö huoltaa ja asentaa IoT-laitteita. Töitä tehdään ydinvoimaloissa, öljynjalostamoissa, metsä-, meri-, metalli- ja kemianteollisuudessa sekä kaivoksilla.

– Asiakkaat haluavat ostaa kokonaisvaltaista palvelua, esimerkiksi kokonaisen teollisuuslaitoksen kunnossapidon, Räisänen sanoo.

Paitsi asiakkaiden, myös työntekijöiden tyytyväisyys on tärkeää, ja sitä myös mitataan.

– Monesti johtoryhmässä voi jäädä liian kauas etulinjan henkilöistä, jotka asiakkaan kohtaavat. Siellähän se kaikkein tärkein työ tehdään. Johdon tehtävä on raivata esteet laadukkaan palvelun tuottamisen tieltä, Jouko Juvonen sanoo.

Finnfoam, Salo

Vuonna 1971 Jorma J. Nieminen oli töissä putkikaupassa, jossa oli styrox-putkieristeitä.

– Ajattelin, että eristeitä voisi tehdä itse ja näin ollen ryhdyinkin teettämään niitä. Sitten löytyi kaupparatsu, joka otti meidän tuotteet valikoimiinsa, ja siitä se sitten alkoi, yrityksen perustaja Jorma Nieminen muistelee yrittäjyytensä alkutaivalta.

– Nykyään mukana on hiilidioksidiponneainetta. Joku voisi sanoa, että myymme ilmaa, mutta kyllä se on toisin päin. Ilman saa kaupanpäällisenä ja muoviraaka-aine on se, mikä maksaa, sanoo Finnfoam Oy:n toimitusjohtaja Henri Nieminen.

Salolaisella perheyrityksellä on nyt tuotantolaitoksia Suomessa, Ruotsissa, Liettuassa ja Espanjassa. Työntekijöitä koko konsernilla on noin 150 ja ja liikevaihtoa noin 77 miljoonaa.

Vuoden alussa yhtiö osti Styroplastin. Kaupalla Finnfoam vahvistaa kasvuaan ja puolustaa samalla lämmöneristeiden tuotannon säilymistä kotimaassa.

– Viimeiset kymmenen vuotta kasvu on ollut 18–19 prosenttia. Investoinnit on tehty niin, että samaa tahtia pystytään jatkamaan ainakin kolmen vuoden ajan, liki 20 prosentin kasvu-uralla, hän jatkaa.

Yrityksellä on myös asunto- ja kiinteistösijoittamista sekä rakentamista.

Työllistäminen tuntuu yrittäjistä hienolta. Finnfoamilla viihdytään ja voidaan hyvin: sairauspoissaoloprosentti on 1,1.

Lyyti, Turku

Lyyti mahdollistaa asiakkaille verkkopalveluina kutsut, tapahtumasivut, ilmoittautumiset, osallistumistietojen hallinnan, maksut ja lipunmyynnin.

Yritysidea syntyi oman ongelman ratkaisemisesta. Petri Hollmén toimi markkinointipäällikkönä matkailualalla ja sai yllättäen sähköpostiinsa 2 000 ilmoittautumista tilaisuuteen, johon mahtui vain 50 ihmistä. Tästä alkoi kahden viikon mittainen katastrofi, eikä verkosta löytynyt valmista työkalua ongelman ratkomiseen. Silloin lähti Lyyti kirjoittamaan ja syntyi yritys.

Liikevaihto on nyt noin 4,2 miljoonaa euroa. Henkilöstöä Lyytillä on 37 henkilöä Turussa, Helsingissä, Ruotsissa ja Saksassa. Pariisissa ja Amsterdamissa on yhteensä 10 henkilöä.

Verkkopohjaisesta ilmoittautumisjärjestelmästä on reilussa vuosikymmenessä kehittynyt myynnin ja markkinoinnin ekosysteemiin tärkeä osa. Sen avulla voidaan hallita liiketoiminnan ja markkinoinnin kehittämisessä tarvittavaa tietoa.

– Palvelumme kautta järjestettiin viime vuonna yli 75 000 tapahtumaa ja hallinnoimme 10 miljoonan ihmisen dataa, toimitusjohtaja Hollmén kertoo.

Nordic Business Group, Keski-Suomi

Vuonna 2008 Jyri Lindén ja Hans-Peter Siefen perustivat Visionum Oy:n vuokraamaan jyväskyläläisen Schaumannin linnaa toimistohotelliksi. Liiketoimintasuunnitelmaan oli myös merkitty yritysvalmennus. Se käynnistyi puoliksi sattumalta: Siefen oli joutunut sairaalaan lasketteluonnettomuuden takia, joten hänellä oli runsaasti aikaa suunnitella seminaaribisnestä.

Ensimmäinen seminaari järjestettiin Schaumannin linnassa 2009. Liput maksoivat 10 euroa ja paikalla 80 kuulijaa. Tuoleja tilaisuuteen kerättiin ystäviltä. Seuraavana vuonna yleisöä oli jo 700.

Vuonna 2011 teema oli vastuullisuus. Siefen keksi kutsua puhujaksi Yhdysvaltain entisen varapresidentin Al Goren.

– Soitimme hänen toimistoonsa heti seuraavana päivänä, se oli ensimmäinen kansainvälinen työpuheluni, Siefen muistelee.

Nykyään seminaari pidetään Helsingin Messukeskuksessa, puhujat ovat megatähtiä ja yritys on laajentanut Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan sekä virtuaalisesti: tänä vuonna sitä seuraa verkkoyhteyden kautta 20 000 ihmistä.

Yrityksen liikevaihto on noin 19 milj. euroa ja työntekijöitä sillä on noin 30.

Visonum Oy on nykyisin Nordic Business Group Oy. Kiinteistöliiketoimintaa tehdään tytäryhtiö Nordic Business Investments Oy:n kautta ja seminaariliiketoiminta Nordic Business Forum Oy:n kautta.

Yrittäjät ajattelevat ylisukupolvisesti - planeetta halutaan jättää tuleville polville paremmassa kunnossa. Lindén harkitsi vielä parikymppisenä yhteiskuntapolitiikkaa, mutta valitsi yrittäjyyden.

– Onneksi, yrittäjänä voin vaikuttaa asioihin paljon enemmän. Kun meillä on kymmeniä tuhansia kuulijoita paikan päällä ja verkkoyhteyden päässä, on meillä hyvä tilaisuus levittää tärkeitä ajatuksia ja oppeja.

Yrittäjäpalkintoja vuodesta 1968

Vuodesta 1968 lähtien jaetulla valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla haluttiin alun perin korostaa yrittäjien merkitystä suomalaiselle talouselämälle. Palkitsemisperusteet ovat aina olleet yrityksen taloudellinen kannattavuus, elinvoimainen historia ja selkeä yrittäjävetoisuus. Lisäksi on haluttu kiinnittää huomiota johonkin erityispiirteeseen, esimerkiksi omaperäiseen ideaan, toimialan edelläkävijän rooliin, onnistuneeseen vientiavaukseen tai omistajanvaihdokseen.

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon jakaa palkintolautakunta, johon kuuluvat Suomen Yrittäjien, Fennian, Suomalaisen Työn Liiton ja Yksityisyrittäjäin Säätiön edustajat.

Kategoriat: Yrittäjät

Ministeri Orpo: Yrittäjän ja työntekijän pitää saada joustavasti sopia keskenään

20. Lokakuu 2018 - 16:54

Valtiovarainministeri Petteri Orpo painottaa, että maailma ympärillämme muuttuu kiihtyvällä nopeudella.

– Tämä aika on nyt solkenaan vastakkainasettelua, jota en voi hyväksyä. Suhteettoman laajat poliittiset lakot, jotka haittaavat ihmisten arkea ja osuvat jupakan ulkopuolisiin, ovat kohtuuttomia, Orpo toteaa ajankohtaisesta aiheesta.

Ay-liikkeen toiminta kertoo Orpon mukaan myös siitä, että halutaan pitää yllä asetelmaa, joka ei ole Suomessa enää nykypäivää, eikä ainakaan tulevaisuutta.

– Työllisyys on minulle tärkein asia, tarvitsemme jatkuvasti uusia toimia, siksi pienten yritysten työllistämislaki on etenemässä eduskuntaan, ministeri Orpo painottaa.

Hänen mukaansa suomalaiset yritykset ja innovaatiot pitkälti ratkaisevat, mikä Suomen rooli tässä muutoksessa on. Nyt yhteiskunnasta on löydyttävä samaa ketteryyttä kuin suomalaisista yrityksistä löytyy.

– Me tarvitsemme uudenlaiset pelisäännöt. Tarvitsemme uudistuksia, jotka ravitsevat yrittämisen maaperää: meidän on uudistettava niin verotusta, työelämää kuin sosiaaliturvaa, Orpo listaa.

Verotuksen on tuettava työtä ja yrittämistä. Poliitikkojen tehtävä on purkaa yrittämistä vaikeuttavaa sääntelyä.

– Haluan myös uudistaa lainsäädäntöä niin, että konkurssin tehnyt yrittäjä pääsee nykyistä nopeammin takaisin jaloilleen.

Kohti paikallista sopimista

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan kynnystä yrittäjyyteen on edelleen madallettava, esimerkiksi lisätä mahdollisuuksia yhdistää opiskelua tai palkkatyötä yrittämiseen.

– Jo se, että työllistää itsensä, on arvokasta. Mutta yhdenkään pienen yrityksen kasvu ei saa jäädä ainakaan siitä kiinni, ettei yritys uskalla kasvaa. Siksi yritysten kynnystä työllistää on edelleen madallettava, Petteri Orpo painottaa.

– Erityisesti ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso riski. Jakaako työntekijä yrittäjän arvot? Sitoutuuko hän niihin? Riittääkö hänen motivaationsa, jos oman elämän tilanteet muuttuvat?

Ministeri Orpo tietää, että kukaan yrittäjä ei palkkaa irtisanoakseen. Jokainen menestykseen tähtäävä yrittäjä tietää, että tulosta ei synny ilman osaavaa ja sitoutunutta henkilöstöä.

– Hyvä yrittäjä pitää huolta porukkansa osaamisesta ja hyvinvoinnista. Luotan teihin.  Luotan myös suomalaisiin palkansaajiin. Uskon, että parhaat päätökset syntyvät siellä, missä on paras tieto: siis yrityksissä. Meidän on mahdollistettava se, että työnantaja ja työntekijä saavat sopia joustavasti keskenään asioista, Orpo sanoo.

–Tiedän, että järjestäytymättömien yritysten pääsy soveltamaan työaikalaissa määritettyjä asioita on teille paljon tärkeämpi kuin kiistanalainen irtisanomislaki.

Olen varma, että koko hallitus on valmis palaamaan tähän, jos yleisempää halukkuutta löytyy.

”Nyt uskaltaa rakastua yrittäjään”

Orpo painottaa, että sosiaaliturvaa on uudistettava niin, että se tunnistaa myös yrittäjän.

– Tässä hallituksessa päätimme, että yrittäjien puolisot pääsevät jatkossa palkansaajien työttömyysturvan piiriin. Nyt uskaltaa rakastua yrittäjään! valtiovarainministeri Petteri Orpo hehkuttaa.

– Olen varma, että ilman yrittäjyyttä ja siihen yhdistyvää osaamista, luovuutta ja rohkeutta uudet teknologiat jäävät valjastamatta, uudet yritykset ja työpaikat luomatta, uuden aikakauden lupaukset lunastamatta.

– Olemme päässeet tässä pienessä maassa aika pitkälle – ja pitkälti teidän yrittäjien ansiosta.  Kiitos teille, että olette valinneet yrittäjyyden. Ilman teitä ja aiempia yrittäjäpolvia me emme olisi nyt tässä, valtiovarainministeri Petteri Orpo kiittää.

Yrittäjyys on elämäntapa ja asenne

Juhlapuheessa Petteri Orpo muisteli, kuinka hän työskenteli nuorena miehenä kesäisin ja viikonloppuisin setänsä Timon ja hänen vaimonsa Raijan vaatekaupassa Turun keskustassa.

– Timo ja Raija olivat aina töissä. 35 vuoteen he eivät ottaneet yhtään kokonaista viikonloppua vapaaksi. Kunnes yhtenä perjantaina he ojensivat minulle kaupan avaimet ja kertoivat lähtevänsä viikonvaihteeksi mökille, valtiovarainministeri Orpo kertoo. 

– Tiedän, että Timo ja Raija eivät ole ainoat lajissaan. Minulle he opettivat kaksi erittäin tärkeää asiaa: Ensinnäkin, opin myymään housuja. Toiseksi, opin millaista sitoutuneisuutta ja vastuun kantamista yrittäjyys vaatii. Se on elämäntapa. Se on asenne, Petteri Orpo sanoo.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

Jukka Jalonen: Yhdessä asetetut tavoitteet avain mestaruuteen

20. Lokakuu 2018 - 15:37

– Haluan korostaa toiminnallisia tavoitteita, jotka kertovat miten pitää toimia, että on parempi mahdollisuus onnistua.

Jukka Jalonen puhui Valtakunnallisten Yrittäjäpäivien seminaarissa Turussa lauantaina.

Nuorten maajoukkueen kanssa tavoitteet puettiin Menestyksen portaat –julisteeseen.

– Siinä on hyvin konkreettisia asioita, miten pitää toimia. Tavoitteena on, että joukkue pystyisi olemaan parhaimmillaan, kun sen hetki on.

Menestyksen portaita pystyttiin hyödyntämään pelissä.

– Yksi porrasaskelma muistutti elämään hetkessä. Siitä oli apua pelissä, kun tuli takaisku.

Jalosen mukaan on tärkeätä määritellä tavoitteet yhdessä koko ryhmän kanssa.

– Kun tavoitteet asetetaan yhdessä, sitoutuminen on syvempi.

Jääkiekkojoukkueen valmentamisessa on Jalosen mukaan paljon yhtäläisyyksiä työelämän johtajuuteen.

– Ensimmäinen tärkeä juttu on, että ilmapiiri ja henki on ryhmässä positiivinen. 

Johtajan tulisi olla vaativa mutta reilu.

– Täytyy myös osata myöntää virheensä ja kantaa vastuunsa.

Tiimin tulisi osata pitää myös hauskaa yhdessä.

– Ilo ja huumori luovat hyvää ilmapiiriä, Jalonen muistutti.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Vesa-Matti Väärä

Kategoriat: Yrittäjät

Pikkuyrittäjät tenttasivat paneelissa – ”Maailman paras johtaja on Obama”

20. Lokakuu 2018 - 14:42

– Maailman paras johtaja on mielestäni Barack Obama. Hän on johdonmukainen, luotettava visionääri ja uudistaja, Mika Railosalo vastasi.

– Minulla on sama vastaus. Hän on suunnannäyttäjä, joka seisoo sanojensa takana. Hän on itsenäinen esikuva, Hanna-Maria Seppälä komppasi.

Otto Takala sanoi maailmassa olevan monia hyviä johtajia eikä osannut nostaa heistä ketään ylitse muiden.

– Hyvä johtaja tuntee työntekijänsä, tietää mikä on tavoite ja osaa näyttää suunnan siihen.

Mika Railosalo korosti luottamusta johtajan ominaisuutena.

– Sen minkä lupaat, myös pidät.

Erika ja Paulus ovat Kuoppanummen koulun 5-luokkalaisia Nummelasta. He ovat mukana pikkuyrittäjät-opinto-ohjelmassa, jossa lapset tutustuvat leikinomaisesti yrittäjyyteen ja perustavat oman pikkuyrityksensä.

– Yritykseni on Hopeahelmi ja se valmistaa koruja, kertoi Erika.

Pauluksen yrityksen nimi on Jouluputiikki ja se valmistaa jouluisia tavaroita.
– Myymme niitä myyntitapahtumassa, kertoi Paulus.

Pikkuyrittäjät saivat myös vastata paneelia vetäneen Turun Sanomien päätoimittajan Kari Vainion kysymyksiin.

– Hyvä työpaikka on sellainen, jossa saa tehdä sitä mistä tykkää kivojen ihmisten kanssa. Hyvä johtaja on kannustava, arvioi Erika.

– Hyvä johtaja on tasapuolinen ja reilu. Hyvässä työpaikassa on kivoja ihmisiä ja työstä saa hyvää korvausta, korosti Paulus.

Pauluksen mielestä yrittäjyydessä on parasta se, että saa itse keksiä mitä tekee.

– Voi itse keksiä myös yrityksen nimen.

Hän oli luottavainen yrityksensä tulevaisuuteen.

– Uskon, että se menestyy. 

Paneelissa puhuttiin myös datalla johtamisesta. Otto Takala kertoi, että Kajaaniin on perustettu eSportin pelaajille testilaboratorio.

– Alamme on uusi eikä siinä ole testattua dataa pohjalla. Nyt saamme laboratoriosta uutta tietoa, jonka analysointi on tärkeätä.

Hanna-Maria Seppälä korosti sitä, että johtajan pitää seurata markkinoita, urheilijan tapauksessa muita urheilijoita.

– Pitää olla ajan hermoilla ja seurata, mihin tekniikka on menossa. 

Mika Railosalo kertoi johtajuuskoulutuksen ja pitkän kokemuksen opettaneen, että johtaja ei voi olla vastausautomaatti.

– Pyrin oivalluttamaan väkeä, että he löytävät itse vastauksen. Yhteisessä keskustelussa voidaan todeta, mikä on hyvä tie edetä.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Tiina Rantakoski, Vesa-Matti Väärä

Kategoriat: Yrittäjät

Yrittäjäpäivät käynnissä Turussa: Katso ensimmäisen päivän tunnelmat

20. Lokakuu 2018 - 10:49

Valtakunnalliset Yrittäjäpäivät järjestetään tänä vuonna Turussa. Kokosimme videolle ensimmäisen päivän tunnelmia ja tapahtumia. Päivän aikana yrittäjät verkostoituivat ja pääsivät vierailemaan Mayerin Turun telakalla. Ilta päättyi juhlaan ja Pete Parkkosen keikkaan.

Video: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

Kolme tarinaa epäonnistumisesta – mihin veritulppa, nälkäinen vatsa ja ponnistuslauta isoihin virheisiin johtivatkaan

19. Lokakuu 2018 - 18:00

Yrittäjäpäivien perjantain ohjelmassa oli Vierailukeskus Joessa Fuck up night, jossa kuultiin kolme tarinaa epäonnistumisesta.

Heidi Tetri sai vuonna 2014 keuhkoveritulpan.

– Seuraavana aamuna päätin, että nyt loppuu jossittelu ja perustan yrityksen. Hain ja sain satatonnia lainaa Finnverasta ruuan verkkokauppaa varten. Olin sitä mieltä, että en voi kuin menestyä.

Ruuan verkkokauppa näki päivänvalon alkuvuodesta 2015. Kaikki tuntui aluksi menevän hyvin.

– Asiakkaat olivat tyytyväisiä, sillä 85 prosenttia heistä uusi tilauksen. Keskiostos oli lähellä satasta, kun se normaalisti on 25 euroa.

Verkkokauppa lupasi toimituksen tunnin sisällä.

– Se ei toiminut kovin hyvin.

Suurin murhe tuli kuitenkin kylmälaitteista, jotka hajosivat yksi toisensa jälkeen.

– Pakastin hajosi ja oli investoitava pakastinhuoneeseen, joka maksoi kymppitonnin. Oli kesäkuu ja päätin vielä satsata. Yhdeksän kuukauden pyörittämisen jälkeen totesin, että nyt riittää.

Yrityksen alasajon jälkeen Tetri yritti myydä konseptia Stockmannille ja Suomen Lähikaupalle. Jälkimmäisen kanssa neuvottelut olivat jo edenneet, kunnes Kesko osti sen.

– Opin sen, että vaikka halusin sairastamisen jälkeen nopeasti liikkeelle, olisin tarvinnut tiimin ympärilleni. Taidan olla nopea liikkeissäni, sillä nyt sunnuntaina en tiennyt, että maanantaina ostan asunnon.

Tetri ei halunnut ajaa yritystään konkurssiin, vaan maksaa edelleen 1500 euroa kuussa yrityslainaa pois.

”Miksi tehdä 40 tuntia töitä kun voi tehdä 80”

Mervi Lamminen kertoo nykyisin vetävänsä Auntie Solutions -yritystä, joka kilpailee Kasvu Open -finaalissa.

– Voisin kutsua itseäni sarjaepäonnistujaksi, Lamminen sanoo. Hän kuvailee, miten nuorena sai potkut siivousyrityksestä, koska ei tiennyt yhdestä vessasta, joka olisi pitänyt siivota. 

Lamminen pääsi opiskelemaan kauppakorkeakouluun ja mielessä kävi yrittäjyys.

– Tykkäsin ajatuksesta olla yrittäjä, mutta rohkeus ei riittänyt esikoisen saannin ja asuntolainan jälkeen.

Hän työllistyi isoihin yrityksiin ja eteni nopeasti hyville paikoille.

– Uuvuin työelämässä. Motivoiva, mahtava työ ei pitänytkään hengissä, vaan päädyin irtisanoutumaan.

Ajatus omasta yrityksestä heräsi uudelleen.

– Miksi tehdä 40 tuntia töitä viikossa, jos voi tehdä 80 tuntia. Jälkikäteen ajateltuna kokemukseni korporaatioista oli ponnistusalusta isompiin virheisiin. Suunnittelin makeita juttuja, mutta en tajunnut, että olen erilaisessa bisneksessä.

Lammisen yritys oli kuntosali, jonka hän perusti silloisen puolisonsa kanssa.

– Ennen kuin sali oli auki, hän asui eri osoitteessa. Silti jatkoimme yhdessä yritystä.

Sali ei kannattanut muun muassa sen takia, että lähelle perustettiin halpasali. Lamminen halusi viedä yrityksen konkurssiin ja jatkaa puhtaalta pöydältä.

– Maksan tuhat euroa kuussa aika monta vuotta. Elämäni kallein kuntosalijäsenyys, joka ei sisällä kuntoiluoikeutta.

Lamminen kertoo, että pahimpina päivinä hän ei jaksanut muuta kuin pedata sänkynsä.

"Kunhan saa päivittäin ruokaa"

Hasan Alazawii kertoo kolmannen yrittäjätarinan, joka alkoi hänen kävellessään tyhjän liikehuoneiston ohi Turun Itäharjulla.

– Huomasin, että alueella ei ollut lounasravintolaa. Sillä hetkellä päätin, että perustan ravintolan.

Asiassa oli vain muutama mutka.

– Minulla ei ollut hygieniapassia, en tykkää kokata ja taskussa oli vain 400 euroa. Alan koulutustakaan ei ollut.

Alazawiin kirkkaana visiona oli, että saisi ravintolasta ruokaa.

– Voisi sanoa, että miehen vatsa valloitti. Päätin vuokrata tilan ja ajattelin, että eihän siitä tarvitse tuottoa saada, kunhan saan päivittäin ruokaa.

Lähtöä helpotti se, että tilat vuokrattiin vuodeksi 400 euron kuukausivuokralla. Sovittiin, että vuoden jälkeen vuokra olisi tuhat euroa kuussa.

– Aloin kalustaa ja keksin nimeksi Ravintola Mix. Jokainen kabinetti oli tietyntyyppinen, oli antiikki-, luonto- ja moderni-teemaiset kabinetit. 

Ruokatarjontakin oli monipuolista, venäläistä borsch-keittoa, ranskalaista hernekeittoa ja irakilaista ruokaa.

– En osannut kokata, mutta minulla ei ollut varaa palkata ketään. Siispä veitsi käteen ja kokkaamaan. Yllättäen asiakkaat totesivat, että onpa tosi hyvää.

Vuoden päästä alkoivat pyöriä suuremmat vuokrat eikä toiminta enää kannattanut.

– Myin ravintolan ja sain omani pois. 650 euroa jäi käteen, jolla matkustin Irakiin.

Nykyisin Alazawii pyörittää miesten vaatemerkkiä ja pukuliikettä.

– Tavoitteena on tehdä naisista onnellisempia pukemalla miehet hieman tyylikkäämmin.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

Jyrki Mäkynen valittiin yksimielisesti – varapuheenjohtajista tiukka äänestys

19. Lokakuu 2018 - 15:35

Jyrki Mäkyselle ei ilmaantunut vastaehdokkaita, joten valinta oli nopea ja yksimielinen. Liittokokousväki nousi seisaalleen taputtamaan Mäkyselle.   

– Kiitän nöyrästi luottamuksesta, minkä äsken sain. Tämä on hieno järjestö, koska tämä on yrittäjien järjestö. Yrittäjät muuttavat maailmaa ja järjestö auttaa heitä siinä, kolmannelle kaksivuotiskaudelle valittu Mäkynen kiitti.

– Ei tämä homma onnistu ilman läheisten tukea…missä on vaimoni Tanja?

Jyrki Mäkynen etsi katsellaan vaimoaan yleisön joukosta ja kun tämän näki, kiitti tätä tuesta.

Mäkysen vuonna 1992 perustama Oy HM Profiili Ab kehittää, suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää työympäristöjä. Toimipisteet ovat Seinäjoella, Vaasassa, Pietarsaaressa ja Jyväskylässä.

Petri Salminen ääniharava

Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen nousi varapuheenjohtajiston ääniharavaksi. Salminen sai 1628 ääntä.

Petri Salmisen yritys Salminen & Tikka Oy keskittyy myynnin ja johtamisen kehittämiseen. Sen kotipaikka on Jyväskylä.

Salmisen lisäksi varapuheenjohtajiksi valittiin istuvat puheenjohtajat Nina Rasola Etelä-Savosta (1488 ääntä) ja Carita Orlando Pääkaupunkiseudun Yrittäjistä (1331 ääntä) sekä Antti Rantalainen Taloushallintoliitosta (1364 ääntä).

Rasolalla on jätehuoltoalan yritys RL-Huolinta Oy Mikkelissä, Orlandolla on hänen nimeään kantava Orlando Consulting Oy, jonka kotipaikka on Vantaa. Tilipalvelu Rantalainen Oy toimii 43 toimipisteessä Suomessa ja yhdessä toimipisteessä Pietarissa.      

Puheenjohtajistosta pudonnut Varsinais-Suomen Jaakko Männistö sai 1205 ääntä ja ehdokkaana ollut Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Minna Nissilä sai 528 ääntä.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

Suomen Yrittäjien kannanotto: Lopettakaa ay-liittojen jäsenmaksujen perintä

19. Lokakuu 2018 - 11:48

Suomen Yrittäjien liittokokous toteaa perjantaisessa kannanotossaan, että monet yrittäjät ovat tällä hetkellä hyvin pettyneitä ay-liikkeen toimintaan.

”Siksi kannustamme työnantajia lopettamaan ammattiliittojen jäsenmaksujen perinnän, koska työnantajien tehtävä ei ole organisoida ammattiyhdistysliikkeen rahoituksen keräämistä. Ammattiliitot voivat kerätä jäsenmaksunsa myös suoraan jäseniltään”, todetaan Suomen Yrittäjien kannanotossa.

Työnantajat ovat keränneet laajemmin jäsenmaksuperintäsopimuksen nojalla ammattiliittojen jäseniltä jäsenmaksuja ja tilittäneet ne liitoille vuodesta 1969. Jäsenmaksuperintäsopimus on johtanut siihen, että ammattiliittojen ei ole tarvinnut juuri huolehtia rahoituksestaan. Perintäsopimus ja verovapaus ovat yhdessä johtaneet siihen, että monet liitot ovat erittäin vakavaraisia.

”Viime päivinä on nähty, että työnantajien keräämää rahaa käytetään heitä vastaan. Poliittiset lakot ovat siitä kouriintuntuva esimerkki. On kohtuutonta edellyttää, että työnantajien pitää kerätä rahaa toimintaan, joka on suunnattu heitä vastaan”, Yrittäjien kannanotossa sanotaan.

Kannanottoon liittyvissä puheenvuoroissa esimerkiksi Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen kertoi, että hän tarjoaa 25 työntekijälleen Yleisen työttömyyskassan jäsenmaksun työsuhde-etuna.
Samaa on tarjonnut myös Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen työntekijöilleen. Hän ja Mari Laaksonen kannustavat muitakin yrittäjiä tekemään samoin.

Järjestäytymättömien ei tarvitse periä

Suomen Yrittäjät muistuttaa kannanotossaan, että jäsenmaksujen perintä kuuluu sopimusten mukaan vain niille yrityksille, jotka kuuluvat työnantajaliittoihin ja joiden työehtosopimus edellyttää perintää. Järjestäytymättömien yritysten ei tarvitse periä jäsenmaksuja.

Yrittäjien kannanotossa todetaan myös, että työnantajaliittojen on syytä uudistaa työehtosopimuksia siten, että jäsenmaksuperintä jää ammattiliittojen omaksi tehtäväksi. 

Poliittisia lakkoja rajoitettava

Suomen Yrittäjien mielestä myös työrauhasääntelyä pitää uudistaa. Nykyinen säätely on peräisin 1940- ja 1960-luvuilta. 
Tarvitaan sääntely, joka rajoittaa poliittisia työtaisteluja ja suhteettomia tukilakkoja. Poliittisen lakon osapuoleksi ilman omaa syytään joutuneella työnantajalla tulee myös olla mahdollisuus saada korvausta kärsimistään vahingoista. Uudistus on kirjattava seuraavaan hallitusohjelmaan.

Jari Lammassaari
jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

 

Kategoriat: Yrittäjät

Verkostoituminen ja puheenaiheet pinnalla yrittäjäpäivillä

19. Lokakuu 2018 - 10:27

– Vaikka tärkeistä asioita puhutaan, niin kyllä tänne rentoutumaan ja verkostoitumaan tullaan, korosti Teuvo Uusimäki Merikarvialta.

Satakuntalaisia yrittäjiä puhuttivat liittokokouksen alla erityisesti jäsenmaksut ja henkilöperusteinen irtisanominen.

– Yksinyrittäjälle nykyinen jäsenmaksu on riittävän korkea, totesi merikarvialainen Päivi Heinonen

Heinonen sanoi verkostoitumisen olevan vanhojen ja uusien ystävien tapaamista.

– Täällä ei ole tarvetta tehdä bisnestä.

"Kannustan lopettamaan ay-jäsenmaksujen keräämisen"

Teuvo Uusimäki ja Päivi Heinonen osallistuvat liittokokoukseen ja arvioivat jäsenmaksusta keskusteltavan vilkkaasti.

Paljon puhetta viikonloppuna käydään myös ay-liikkeen toimista, työllistämisestä ja henkilöperusteisten irtisanomisten keventämisestä. 

– Onhan tämä hullua, että sellaiset tahot lakkoilevat, joita tämä lakiesitys ei koske. Vanhukset ja lapset kärsivät, noormarkkulainen Mari Kurppa totesi.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen kertoi, että mistään asiasta ei ole tullut yhtä paljon palautetta hänelle kuin tästä ajankohtaisesta asiasta.

Liittokokouksen avaussanoissaan Mäkynen kannusti yrittäjiä lopettamaan työntekijöiden ay-jäsenmaksujen keräämisen. Järjestäytymättömien, työnantajaliittoihin kuulumattomien yritysten ei ole pakko näitä maksuja kerätä ja tilittää liitoille. Tällöin työntekijät hoitavat maksut itse liitoilleen.

– Monet yrittäjät ovat nyt sitä mieltä, että miksi he keräisivät rahaa liitoille, jotka käyttävät jäsenmaksuja yritysten vastaiseen toimintaan, Mäkynen sanoo.

Yrittäjät aikovat viedä ruokaa lapsille ja vanhuksille

Jyrki Mäkynen kertoo, että ensi viikolla toteutuvat JHL:n lakot ovat herättäneet yrittäjiä toimimaan.

– Jopa kymmenellä paikkakunnalla paikalliset yrittäjät ovat päättäneet järjestää ruokahuoltoa päiväkoteihin, kouluihin ja palvelukoteihin.

Esille tulleita paikkakuntia ovat Helsinki, Vantaa, Espoo, Seinäjoki ja Ylöjärvi.

Perjantaina pääosan tapahtumasta vie Suomen Yrittäjien liittokokous, joka ottaa kantaa ajankohtaiseen työmarkkinatilanteeseen. Kokous myös valitsee Suomen Yrittäjien puheenjohtajiston. 

Lauantaina on seminaaripäivä, jolloin lavalle nousevat muun muassa Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen ja Meyer Turku Oy:n toimitusjohtaja Jan Meyer.

Lauantai-illan Yrittäjägaalassa juhlapuheen pitää valtiovarainministeri Petteri Orpo. Gaalassa myös jaetaan arvostetut Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot. 

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

 

Kategoriat: Yrittäjät

Suomen Yrittäjien puheenjohtajisto valitaan perjantaina

18. Lokakuu 2018 - 18:12

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen hakee kolmannelle kaksivuotiskaudelle järjestön puheenjohtajana. Hänelle ei ole ilmaantunut vastaehdokasta.

Myös kolme neljästä nykyisestä varapuheenjohtajasta eli Jaakko Männistö, Carita Orlando ja Nina Rasola haluavat jatkaa tehtävissään. Myös Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Minna Nissilä ja Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen tavoittelevat varapuheenjohtajan paikkaa.

Toimialajärjestöjen nykyinen edustaja puheenjohtajistossa, Taloushallintoliiton Mikko Akselin on varapuheenjohtajana nyt kolmatta kautta eli sääntöjen mukaan hän ei voinut asettua enää ehdolle. Taloushallintoliitolta ehdokkaana on liiton puheenjohtaja Antti Rantalainen.

Puheenjohtajistoon valitut ovat tiedossa perjantaina iltapäivällä. Seuraavassa ehdokkaiden lyhyet esittelyt. 

Jyrki Mäkynen, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen on ehdolla kolmannelle puheenjohtajakaudelle. Mäkysen yrityksen Oy HM Profiili Ab:n kotipaikka on Seinäjoki.

Jaakko Männistö, Varsinais-Suomen Yrittäjät

Jaakko Männistö on Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja vuodesta 2016. Männistön yritys Feedbackly Oy:n toimistot ovat Helsingissä, Turussa, Mexico Cityssä, Barcelonassa ja Melbournessa.

Minna Nissilä, Hämeen Yrittäjät

Minna Nissilä on Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja vuodesta 2013 ja Suomen Yrittäjien hallituksen työvaliokunnan jäsen vuodesta 2015. Nissilä yritys Leppälehdon Puutarha Oy toimii Tammelassa.

Carita Orlando, Pääkaupunkiseudun Yrittäjät

Carita Orlando on Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja vuodesta 2016 ja Pääkaupunkiseudun Yrittäjien puheenjohtaja vuodesta 2015. Orlandon yritys Orlando Consulting Oy toimii Vantaalla. 

Antti Rantalainen, Suomen Taloushallintoliitto

Antti Rantalainen on Suomen Taloushallintoliiton puheenjohtaja. Tilipalvelu Rantalainen Oy toimii 43 toimipisteessä Suomessa ja yhdessä toimipisteessä Pietarissa.

Nina Rasola, Etelä-Savon Yrittäjät

Nina Rasola on Etelä-Savon Yrittäjien puheenjohtaja vuodesta 2014 ja Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja vuodesta 2016. Rasolan Yritys RL-Huolinta Oy toimii Mikkelissä.

Petri Salminen, Keski-Suomen Yrittäjät

Petri Salminen on Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja vuodesta 2016 ja Suomen Yrittäjien hallituksen jäsen vuodesta 2017. Salmisen yrityksen Salminen & Tikka Oy:n kotipaikka on Jyväskylä.


Lisätietoa ehdokkaista, heidän yrityksistään ja vaikkapa harrastuksistaan löydät täältä


toimitus(at)yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

AAA-luokkaan kipusi 118 yritystä – mukana Leijonakuningas-hitistään tutun artistin yritys

18. Lokakuu 2018 - 14:49

Listauksessa ovat mukana AAA-luokkaan edellisen viikon torstaista kuluvan viikon keskiviikkoon mennessä listalle päässeet yritykset.

Tällä kertaa listalta löytyy taiteilijanimellä Ellinoora tunnetun Anni Ellinoora Leikaksen yritys Ellinoora's Light and Music Oy. Yksi Leikaksen hittikappaleista on Leijonakuningas. Nykyisin nainen kirjoittaa kappaleita myös muille artisteille.

AAA-listan tiedot toimittaa Bisnode. Luokitus perustuu Bisnoden kehittämään automaattiseen luottoluokitusjärjestelmään. Se on jatkuvapäivitteinen järjestelmä, joka yrityksen toimintaa, taustaa, taloutta ja maksutapaa koskevaa informaatiota järjestelmällisesti keräämällä ja analysoimalla arvioi yrityksen luottokelpoisuutta ja sen kykyä selviytyä normaaliin liiketoimintaan liittyvistä sitoumuksista.

Yrittäjäsanomat julkaisee tietoja myös vastikään perustetuista yrityksistä. Tämä lista julkaistaan tiistaisin.

Nyt julkaistava lista pitää sisällään 11.10.-17.10. AAA-joukkoon päässeet yritykset. Listalla on yhteensä 118 yritystä.

Kotipaikka Yritys Liikevaihto, euroa Tulos, euroa ESPOO 2K Koivu Oy 196000 25000 ESPOO MFI Finland Oy 522000 59000 ESPOO Oy Advaplan Inc. 267000 119000 ESPOO Oy Stymoflex Ab 210000 14000 ESPOO RR-Talotekniikka Oy 442000 56000 ESPOO Uudenmaan Ilmanvaihtolaitos Oy 582000 136000 ESPOO TM-Turva Oy 182000 38000 ESPOO Hius FM Oy 201000 7000 ESPOO Movila Oy 185000 71000 ESPOO Wonder Tonder Oy 929000 72000 EURAJOKI Kettulan Päiväkoti Oy 206000 22000 FÖGLÖ Flisö Fisk Ab 5688000 1415000 HELSINKI Almed Oy 315000 166000 HELSINKI Ecopelti Oy 171000 26000 HELSINKI Hakaliha Oy 673000 36000 HELSINKI Heikki Kurppa Oy 210000 17000 HELSINKI Kuipeesi Oy 173000 67000 HELSINKI Kulttuurityöläisten Osuuskunta Adlerfelt 279000 49000 HELSINKI Lekutek Oy 406000 73000 HELSINKI Louis Poulsen Finland Oy 2971000 140000 HELSINKI Notre Betoni Oy 1066000 83000 HELSINKI Rakennus-Metsäkaari Oy 907000 50000 HELSINKI Rakennuspalvelu Sanera Oy 794000 176000 HELSINKI Sisustusliike Zarro Oy 753000 22000 HELSINKI Synovia Oy 224000 117000 HELSINKI Tapio Päkki Oy 335000 20000 HELSINKI Tilausliikenne Nikkanen Helsinki Oy 362000 46000 HELSINKI Vallilan Vaara Oy 694000 134000 HELSINKI Dr. Oetker Suomi Oy 28656000 4213000 HELSINKI Ellinoora's Light and Music Oy 215000 176000 HELSINKI Etelän Kivityöt Oy 520000 128000 HELSINKI Fora Security Services Oy 336000 46000 HELSINKI Henri Wihonen Oy 2622000 488000 HELSINKI Liljak Oy 668000 45000 HELSINKI Morgan Palvelut Oy 209000 15000 HELSINKI Multibit Oy 267000 26000 HELSINKI Reecent Oy 404000 64000 HELSINKI Vesanrak Oy 389000 44000 HELSINKI N. Nyman Oy 201000 58000 HELSINKI SDPJ-Catering Oy 432000 89000 HELSINKI Suomen Epoksilattiat Oy 999000 148000 HELSINKI There Is No Spoon Oy 274000 43000 HELSINKI Atacon Oy 1397000 155000 HELSINKI Jessirec Oy 1404000 112000 HELSINKI Oy Suomen Happoradio Ab 283000 28000 IISALMI Savon Murtosuojaus Oy 248000 16000 IKAALINEN Micro Magic Oy 714000 50000 INARI Action Park Ivalo Oy 529000 157000 JANAKKALA Maanrakennus Aaltonen Oy 904000 168000 JANAKKALA Juliska Kaluste Oy 1320000 117000 JYVÄSKYLÄ RT-Suomalainen Oy 328000 21000 JÄMSÄ LKS Energiat Oy 4028000 115000 JÄRVENPÄÄ Perhekoti Vuorenmaa Oy 472000 59000 KAARINA Pakkauspalvelu Irpack Oy 437000 72000 KAUHAJOKI Teo Lehtimäki Oy 1522000 196000 KIRKKONUMMI Oy Vintertec Offshore Ltd 1115000 83000 KITEE Utopia & Utility Oy 285000 88000 KOKKOLA Kuljetusliike Thoden Oy 4761000 702000 KRISTIINANKAUPUNKI Hellman Transport Ab 254000 29000 KUOPIO Tilitoimisto Vahtivuori Oy 269000 26000 KUSTAVI LT-Eriste Oy 546000 88000 LAHTI Erator Oy 319000 35000 LAHTI Herttua Family Oy 184000 35000 LAPINJÄRVI Lapinjärven Fysikaalinen Hoitolaitos Oy 212000 47000 LAUKAA Projotek Oy 881000 172000 LEMPÄÄLÄ Helsingin Kone ja Kuljetus Oy 559000 153000 LIETO Anttikatot Oy Rakennusliike 209000 58000 LOIMAA SL Parent Company Oy 19790000 2191000 LOIMAA Dometal Oy 16198000 894000 LOIMAA Pj Yrjölä Oy 760000 26000 MUURAME Flow Control Oy TH 368000 40000 MÄNTSÄLÄ AM Asennustiimi Oy 212000 18000 NÄRPIÖ Ab Värme-Ekonomi i Närpes Oy 243000 61000 OULU Aaltoravintola Oy 1213000 153000 OULU Asuntomarkkinat Kolehmainen Oy 276000 24000 PELKOSENNIEMI Claudipal Oy 614000 68000 PIETARSAARI Friends & Brgrs Ab Oy 5914000 506000 PORI Hydroala Oy 1146000 163000 PORVOO Rakennuspalvelu Heikki Korhonen Oy 636000 55000 PÖYTYÄ Riihikosken Sähkö Oy 562000 26000 RAASEPORI UTK - YHTIÖT OY 230000 19000 RAASEPORI Skaldo Oy Ab 172000 63000 RAISIO Indewe QC Oy 886000 114000 RAISIO Lumennon Liikenne Oy 2798000 297000 RAUMA Rauman Laatuhuolto OY 242000 28000 RIIHIMÄKI FIT Global Oy 302000 59000 ROVANIEMI Presentuuri Oy 1209000 293000 ROVANIEMI Lumimaa Oy 290000 65000 SALO Hella Lighting Finland Oy 25540000 6394000 SALO Ralatek Oy 175000 22000 SAVITAIPALE Jopracon Oy 997000 202000 SEINÄJOKI M. Luoma Oy 705000 144000 SEINÄJOKI E-P:n Hinauspalvelu Oy 314000 21000 SIPOO MR Logistic Oy 419000 276000 SIPOO Composite Aspect Oy Ab 357000 44000 SIPOO J V Pelti Oy 1123000 101000 SOTKAMO Aisa Group Oy 1853000 188000 TAMPERE Länsiö Logistiikka Oy 3178000 231000 TAMPERE Ikurin Turpiini Oy 248000 81000 TURKU DocSat Oy 268000 141000 TURKU Oy Combilink Ltd 767000 163000 TURKU Adworks Oy Turku 911000 53000 TURKU Kenttäviiva Oy Automaatio 413000 78000 TURKU Pöytyän Rakennus Oy 1933000 172000 TURKU Kaivoasema Oy 513000 102000 TURKU Kiina-Suomi Tuonti ja Vienti Oy 826000 261000 TUUSULA Kallion Putki Oy 406000 43000 TUUSULA Third Season Oy 181000 5000 VAASA Vaasan Purkuvuokraus Oy 725000 250000 VALKEAKOSKI TS-Yhtiöt Oy 1689000 99000 VANTAA KEP Automaatio Oy 852000 56000 VANTAA Myyrfoto Oy 396000 123000 VANTAA RN-Yrityspalvelu Oy 265000 24000 VANTAA Vantaan Luonnonkivi Oy 1290000 144000 VANTAA Holssi Finland Oy 525000 17000 VANTAA Pentti Eklund Oy 178000 15000 VIHTI Uudenmaan Maanrakennussuunnittelu Oy 188000 31000 YLIVIESKA Kaarron Rakennus Oy 9403000 701000        

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

Lapin Kansa: Puisia seksivälineitä suunnitteleva Tea ei lannistunut alatyylisistä kommenteista

18. Lokakuu 2018 - 13:39

Lapin Kansa kertoo verkkoartikkelissaan yrittäjä Tea Latvalasta, jonka suunnittelemat puiset seksilelut ovat herättäneet paitsi ihastelua, myös ristiriitaisia kommentteja. 

Latvalan Teatiamo Industries on tunnettu anustapeistaan ja hieromasauvoistaan. Ne kaikki valmistetaan puusta. Tarkoituksena on valmistaa seksileluja, jotka voi muotoilunsa ansiosta jättää lojumaan pöydälle sen sijaan, että ne piilotettaisiin makuuhuoneen kaappiin.

41-vuotiaan Latvalan yrityksen tuotteet valmistetaan Rovaniemellä. Todellinen sysäys yritystoiminnalle oli viime vuotinen osallistuminen Helsingissä järjestettävään Slush-tapahtumaan. Nyt hän tekee yhteistyötä kolmen muotoilualan ammattilaisen kanssa. Yksi heistä on Treeform Oy:n Jan Leutola, jonka yritys valmistaa biokomposiitista siteettömiä lumilautoja.

Nyt Latvala valmistaa anustappeja nimenomaan Treeformin ”revontulilankusta”, joka on tuttu muun muassa puukonkahvoista.

Tähän mennessä tappeja on valmistettu noin sata kappaletta. Uusi yhtä iso erä on tuotannossa. Suunnitteilla on dildojen valmistus samasta materiaalista, ainakin kokeilumielessä.

Alatyylisiä kommentteja

Latvala avaa Lapin Kansan haastattelussa syitä lähdöstään seksilelusuunnittelijaksi. Ajatus alkoi muotoutua naisen toimiessa G-piste-ohjelman juontajana. Latvala halusi kehittää seksilelun, joka valmistetaan muusta kuin PVC-muovista kuten alan tarvikkeet yleensä.

Rovaniemelle Latvalan ajoi rakkaus mutta myös se, että hän koki pystyvänsä työskentelemään mistä käsin tahansa. Samaan syssyyn Latvala aloitti Arctic design shopin yrittäjänä. Tällä hetkellä Latvala tekee kahta työtä ja myy seksivälineitään verkkokaupassa Suomen ulkopuolelle. Hän on ylpeä siitä, että anustappeja on ostettu myös koriste-esineiksi.

Yritys on saanut arvovaltaisia neuvonantajia, muun muassa Peter Vesterbackan.

– Mulla on niin hyvä fiilis tästä. On olo, ettei tarvitse perustella ja selitellä yritystäni kenellekään enää, Latvala sanoo Lapin Kansan haastattelussa.

Yrittäjänä Latvala on saanut kokea muun muassa alatyylisiä vihjailuja ja muita mauttomuuksia. Häneltä kysyttiin muun muassa, saako puisista dildoista tikkuja.

– Jos en olisi tullut tunnetuksi yhdestä kepistä, voi olla ettei mua olisi lähestytty muilla projekteilla, hän sanoo.

Kuva: Teatiamo Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

Käsitteletkö kuvia Photoshopilla? Pian voit käyttää suosikkiohjelman työpöytäversiota tabletilla

18. Lokakuu 2018 - 12:03

Photoshop on Adoben kehittämä suosittu kuvankäsittelyohjelma, joka on käytössä graafisen alan ammattilaisilla ympäri maailmaa.

Adobe on kertonut Los Angelesissa järjestetyssä konferenssissa, että Photoshopista julkaistaan täysversio myös iPad-käyttäjille. Kehittäjän mukaan versio julkaistaan ensi vuoden aikana. Hinnasta ei ole vielä tietoa.

Käytännössä ohjelmalla kosiskellaan isolla näytöllä varustetun iPad Pron käyttäjiä. Pro tukee myös Applen omaa kosketuskynää. Markkinoilla ennakoidaan, että Adoben päätös tulee olemaan tablet-markkinoille merkittävä voitto Applelle.

Adobe on kertonut jo aikaisemmin strategiastaan, joka vie sen suosittuja ohjelmia yhä enemmän mobiilikäyttäjille. Tähän mennessä se on julkaissut mobiililaitteille muun muassa Adobe Lightroom CC:n ja Photoshop Mixin, mutta ne ovat olleet ominaisuuksiltaan rajoitettuja versioita verrattuna täysikokoisiin ohjelmiin.

Aikaisemmille iPad-malleille täysikokoisia versioita ei ole tuotu, koska laitteen prosessoriteho ei ole ollut riittävä. Applen uusimpien tablet-mallien myötä tämä rajoite on poistunut.

IPadille tuleva Photoshop CC tarjoaa käyttäjälle muun muassa samat kuvanmuokkaustyökalut kuin pöytäkoneversiossa. Samalla Adobe on suunnitellut ohjelman siten, että käyttäjä voi hyödyntää kosketusnäyttöä.

Vielä ei tiedetä, tarjoaako Adobe jatkossa Photoshopia myös Android-tablettien käyttäjille. IPhoneen sitä povataan suhteellisen pian.

Kuva: Adobe

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

Huawein uusi älykello luottaa suomalaisen Firstbeatin innovaatioon: "Jos haluaa menestyä, pitää olla jossain asiassa maailman paras"

18. Lokakuu 2018 - 9:49

Huawei lanseerasi tällä viikolla Lontoossa Watch GT -älykellon, jonka erikoisuutena on tekoälyn yhdistäminen sykkeen mittaamiseen. Kellon pitäisi tunnistaa, jos käyttäjän syke on syystä tai toisesta epätavallinen.

Uutuuskellon kehitystyössä on hyödynnetty myös suomalaista osaamista, sillä laitteessa käytetään Firstbeat Technologies analyysimoottoria. 

Firsbeat on tehnyt Huawein kanssa yhteistyötä jo pidemmän aikaa, mutta pääasiassa Kiinan markkinoilla.

– Olemme pieni yhtiö, mutta olemme menestyneet keskittymällä verrattain rajattuun markkinaan. Jos aikoo menestyä maailmalla, pitää olla jossain asiassa maailman paras, yhtiön toimitusjohtaja Joni Kettunen kertoo.

Huawein uutuuskellon sisällä on analyysimoottori, jonka avulla kello näyttää käyttäjälle tämän kuntotason. Kyseessä ei ole mullistava ominaisuus älykelloissa, mutta Kettusen mukaan se jää usein liian vähälle huomiolle.

– Analyysimoottori kertoo, millä tasolla kuntoilija kulloinkin on ja ovat harjoitukset sellaisia, että ne parantavat kuntoa. Mittaukseen pohjautuen kello osaa ehdottaa oikeanlaisia harjoituksia Huawein Health-sovelluksen kautta. Jokaiselle, joka haluaa liikkua parantaakseen terveyttä ja suorituskykyä, kunnon mittaaminen on oleellinen juttu, koska se perustuu aina yksilöllisiin tietoihin, Kettunen selvittää.

Huawei Watch GT näyttää harjoituksen vaikutukset ja analysoi yksittäisen harjoituksen tehoa. Se myös kertoo, kun on aika keskittyä palautumiseen.

– Tarkoituksena on tuoda yksinkertaista tietoa tavallisille ihmisille, ilman hifistelyä. Huawei-yhteistyön kautta meillä on mahdollisuus tavoittaa meille uusi kohderyhmä eli tavalliset kuluttajat. Aikaisemmin olemme tehneet yhteistyötä urheilukellovalmistajien Suunnon ja Garminin kanssa.

Asiakkaina huippujoukkueita

Firstbeatin ja Huawein välinen yhteistyö toimii samalla periaatteella kuin muidenkin valmistajien kanssa. Firstbeat lisensoi oman teknologiansa valmistajan käyttöön ja saa tuloja sen mukaan, paljonko kelloja myydään.

– Kaikki perustuu sykkeen mittaamiseen, mutta esimerkiksi Huawein kellossa hyödynnämme myös gps-vastaanotinta nopeuden mittaamisessa.

Kettunen uskoo, että tulevaisuudessa Firstbeatin tekniikkaa voidaan hyödyntää entistä laajemmin tavallisten käyttäjien hyvinvoinnin parantamiseen.

– Meillä on melko hyvä malli siitä, miten keho toimii. Pystymme antamaan yhä enemmän neuvoja käyttäjän omaan henkilökohtaiseen dataan pohjautuen. Ohjeistuksella on merkitystä etenkin tavallisille käyttäjille, joilla ei ole apunaan valmentajia.

Firstbeatin liiketoiminta koostuu lisensoinnin ohella omista tuotteista, joita myydään ammattiurheilijoille.

– Meillä on tällä hetkellä asiakkaina lähes 1000 huippu-urheilujoukkuetta, muun muassa Manchester United ja Golden State Warriors. Tarjoamme valmentajille työkaluja, Kettunen kertoo.

Firstbeatin suurimmat laskutukset työhyvinvoinnista.

– Se on potentiaalisestikin isoin alue, koska tehtävää on niin paljon. Siihen meillä on paras analytiikka.

Firstbeat voitti Suomen Yrittäjien myöntämän valtakunnallisen Vuoden Yrittäjä -palkinnon vuonna 2016.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

Eduskunnalta luottamuslause hallitukselle äänin 101–73

17. Lokakuu 2018 - 14:19

Tyhjää äänesti 8 ja poissa oli 17 kansanedustajaa.

Pääministeri Juha Sipilä totesi, että hallituksella on nyt eduskunnan laaja tuki.

– Koko oppositio ei vastustanut. Hallituksella on nyt laaja tuki viedä kiisteltyä lakipakettia eteenpäin, Sipilä sanoi.

Pääministeri peräänkuulutti malttia viitaten laajoihin työtaisteluihin.

– Nyt ammutaan tykillä kirppua, Sipilä totesi Ylen haastattelussa.

Ennen hallituksen luottamuksesta äänestämistä eduskunnassa äänestettiin, kumpi eilen annetuista epäluottamuslause-esityksistä etenee lopulliseen äänestykseen. Vastakkain olivat SDP:n Eero Heinäluoman ja perussuomalaisten Leena Meren esitykset. Heinäluoman esitys voitti äänin 154–17.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Eduskunnan kuva-arkisto

Kategoriat: Yrittäjät

Irtisanoutuneen rahastusyritys oli kaataa firman – ”Olisin säästynyt unettomilta öiltä, jos olisin vain maksanut”

17. Lokakuu 2018 - 13:37

– Työntekijän mielestä yrityksessä oli hirveätä työskennellä ja hän irtisanoutui itse. Puolen vuoden jälkeen hän olikin sitä mieltä, että hänet oli laittomasti irtisanottu, yrittäjä huokaa parin vuoden takaisia tapahtumia.

Yrittäjä haluaa tuoda vaikean tilanteen julkisesti esille, mutta haluaa pysyä nimettömänä.

Suorittavaa työtä tehnyt henkilö oli työskennellyt yrityksessä noin neljän vuoden ajan. Pikku hiljaa into työntekoon hiipui ja loppujen lopuksi hän lopetti sen kokonaan. Puoli vuotta myöhemmin hän kuitenkin riitautti asian väittäen työnantajan irtisanoneen hänet laittomasti.

– Olisi ollut paljon helpompaa maksaa pyydetty parin kuukauden palkka, mutta en voinut antaa periksi, koska tiesin olevani oikeassa. Jälkikäteen ajatellen olisi ollut viisasta maksaa, olisi säästynyt unettomilta öiltä.

Hovioikeus antoi päätöksen vuoden kuluttua oikeusprosessin alkamisesta. Työntekijä tuomittiin ja tuomio maksoi hänelle yhteensä 50 000 euroa yrityksen oikeudenkäyntikuluja, joka sisälsi myös oikeusturvavakuutuksen korvauksen omavastuun.

Oikeudenkäyntiin meni rahat ja yöunet 

Yrittäjä ymmärtää heitä, jotka uhan alla suostuvat maksamaan pyydetyn palkkasumman, vaikka eivät olekaan irtisanoneet virheellisesti.

– Oikeudenkäyntiin kuluu rutkasti työaikaa ja se aiheuttaa stressiä ja rahanmenoa. Lakimies maksaa 200 euroa tunnilta.

Yrityksellä oli oikeusturvavakuutus, mutta korvaus vakuutusyhtiöltä tuli vasta oikeuden päätöksen jälkeen.

– Kun tuhat euroakin on iso raha pienyrittäjälle, voi vain kuvitella mitä lakimieskulut tarkoittavat. Hyvin lähellä oltiin, ettei yritys kaatunut kokonaan. Vuoden ajan heräilin kymmenen kertaa yössä.

Yrittäjän mielestä kyseessä oli selvä rahastusyritys.

– Vastapuolen mukaan yleinen käsitys on, että työntekijä voittaa aina. Siitä lähtökohdasta hän lähti kiristykseen.

Sittemmin yrittäjä on tullut varovaisemmiksi uusien työntekijöiden palkkaamisessa.

– Henkilöperusteisen irtisanomisen tulisi olla helpompaa. On todella vaikeata osoittaa, että työntekijä ei tee työtään kunnolla, jos hän ei tee selkeää virhettä.

Yrittäjä huomauttaa, että elämäntilanteet vaihtelevat ja työinto voi lopahtaa vuosienkin jälkeen.

– Kaikki ei todellakaan tule selville koeajalla. Se pystytään kyllä tsemppaamaan ja lasketaan kuuden kuukauden aamukampaa.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

JHL:n lakko iskee koulujen ja päiväkotien keittiöihin

17. Lokakuu 2018 - 11:13

Lakko koskee kuntien siivousta, kiinteistönhuoltoa, ruokapalveluja sekä liikunta-, urheilu- ja kulttuuritoimia. Lakossa on kaiken kaikkiaan 10 000 liiton jäsentä.

Lakko koskee esimerkiksi keskuskeittiöitä, jotka toimittavat ruokaa kouluihin, päiväkoteihin ja vanhusten hoitolaitoksiin. Esimerkiksi Seinäjoella lakko koskee 12 koulujen ja päiväkotien keittiötä.

Kouluissa, päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa ei välttämättä ole ruokaa tarjolla lakon aikana. Lakko näkyy myös tilojen siivouksessa. Osa huoltotöistä jää tekemättä ja osa kirjastoista ja kulttuurikeskuksista sekä kuntien liikuntapaikoista on kiinni lakon ajan.

Kansalaisaloite-sivulla on meneillään aloite, jonka tarkoituksena on rajata poliittisia lakkoja.

Suomen Yrittäjät on koonnut yrittäjille olennaista tietoa syksyn 2018 työtaisteluista. Lue ohjeet yrittäjille ja tutustu aiheesta julkaistuun materiaaliin täällä.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill

Kategoriat: Yrittäjät

Huawein uusi huippupuhelin hämmästytti yleisön: Toimii myös langattomana latausalustana

16. Lokakuu 2018 - 20:07

Huawei on esitellyt Lontoossa Mate 20-, Mate 20 Pro- ja Mate 20 X-älypuhelinmallit, joista Suomeen tulee Mate 20 Pro. Laitteen toimitukset käynnistyvät marraskuun 5. Päivä. Puhelimen hinta on 999 euroa.

Kyseessä on aktiiviselle tehokäyttäjälle tarkoitettu älypuhelin, joka kilpailee etenkin iPhone XS Maxin ja Samsungin Galaxy Note 9:n kanssa.

Mate 20 Pro nousee ominaisuuksillaan Android-puhelinten ehdottomaan kärkikastiin. Se toimitetaan käyttäjille uusimmalla Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversiolla.

Kolme takakameraa 

Uutuuden kohokohtiin lukeutuu kolmoiskamera, joka pitää sisällään 40 megapikselin kamerakennon. Sen viereen on istutettu 106 asteen laajakulmakamera 20 megapikselin kennolla.

Kolmas kamera on telekamera kahdeksan megapikselin kennolla. Kuvausta harrastavat ovat luultavasti mielissään lähikuvausominaisuudesta, jolla kohteen saa tarkaksi vielä 2,5 senttimetrin etäisyydeltä.

Tarjolla on ensimmäistä kertaa vedenalainen kuvausmoodi, joka on tosin tarkoitettu käytettäväksi erikseen myytävän suojakotelon kanssa. Kotelon ansiosta puhelimen voi upottaa viiden metrin syvyyteen.

Virtaa toiselle puhelimelle

Kameroitakin enemmän yleisöä kiinnosti Mate 20 Pron kyky toimia langattomana latausalustana. Käytännössä sillä voi siis ladata mitä tahansa Qi-latausstandardia tukevaa puhelinta tai mobiililaitetta. Ominaisuus täytyy kytkeä päälle erikseen.

Älypuhelinvalmistajat pyrkivät nykyään jättämään mahdollisimman paljon tilaa näytölle laitteen etupuolella. Kun puhelimen takana tarvitaan entistä enemmän tilaa kameroille, yksi ratkaisu on joko luopua sormenjälkitunnistimesta kokonaan tai sijoittaa se näytön alle. Mate 20 Prossa näytön alle sijoitetun sormenjälkilukijan ohella näytön voi avata kasvontunnistuksella, joka ainakin ensimmäisten kokeilujen perusteella toimii erittäin nopeasti.

Tekoäly on isossa roolissa Huawein uutuudessa. Kiinnostava ominaisuus on muun muassa puhelimen kyky tunnistaa erilaisia elintarvikkeita ja kertoa kameraa osoittamalla, paljonko kyseinen ruoka-aine sisältää kaloreita. Tekoäly tarjoaa myös mahdollisuuden muuttaa valokuvan tausta mustavalkoiseksi ja samalla korostaa esimerkiksi etualalla olevan ihmisen vaatteiden värejä.

Uusi innovaatio muistikortissa

Huawei esitteli Lontoossa uudenlaisen, aikaisempaa pienemmän NM Cardin, joka on saman kokoinen nano-SIM-kortin kanssa. Puhelimessa on kaksi sim-korttipaikkaa, joista toiseen voi ujuttaa uuden pienemmän muistikortin. Kyseisiä kortteja ei valmista tällä hetkellä kukaan muu kuin Huawei itse.

Kokonaisuutena Huawei Mate 20 Pro on erittäin kova vastustaja Applen uusille älypuhelinmalleille ja Android-rintamalla esimerkiksi Samsungille. Ominaisuuksiensa puolesta laite nousee kiistatta Android-markkinoiden kukkulan kuninkaaksi.

Ensituntuman perusteella laitteen huonoja puolia on muun muassa liukas tuntuma kädessä. Puhelinta saakin käsitellä varoen. Miinuslistalla on myös puuttuva 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Teksti ja kuvat: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Kategoriat: Yrittäjät

5 syytä, miksi irtisanomista tulisi helpottaa – lue pk-yrittäjien perustelut

16. Lokakuu 2018 - 14:55
1.    Emme uskalla palkata, vaikka tarvitsemme työntekijöitä

– Olemme kyllä harkinneet työntekijän palkkaamista, mutta emme ole uskaltaneet. Uudistus olisi ehdottomasti hyvä. Tällä hetkellä koemme työntekijän palkkaamisen riskinä.

Taikakeppari Oy:n toimitusjohtaja Virva Klaasio 

– Palkkaaminen on tarkkaa hommaa. Haluamme työntekijän, joka ei pidä työpaikkaa välivaiheena johonkin toiseen, vaan joka haluaisi pitkäaikaisesti sitoutua koulutukseemme ja yritykseemme. Tällä hetkellä meillä ei ole tiedossa sellaista henkilöä, jota uskaltaisimme lähteä kouluttamaan. 

VTM-yhtiöiden toimitusjohtaja Jussi Lindén

– Palkkasin henkilön, joka osasi paljon ja jolla oli tietoa jopa enemmän kuin minulla. Kävi kuitenkin ilmi, että hän ei saanut kovin paljon aikaiseksi. Oman kokemukseni jälkeen olen etsinyt pääasiassa vain toiminimellä töitä tekeviä työntekijöitä. Yritän olla palkkaamatta ketään.

Tilitoimistoyrittäjä

– Moni yrittäjä haluaisi palkata, mutta ei uskalla. Moni pienyrittäjä kokee helpommaksi pidentää omaa työpäiväänsä ja yrittää pärjätä, kun lähteä rekrytointirumbaan.

Savonlinnan Seudun Yrittäjien puheenjohtaja Tiina Seppänen Itä-Savossa

2.    Emme halua irtisanoa ihmisiä

– En tietenkään palkkaa ketään voidakseni irtisanoa hänet. Minut on irtisanottu kolme kertaa. Tämä kerta tuntui paljon pahemmalta kuin ne kolme kertaa yhteensä. Ei kukaan huvikseen irtisano ketään.

Tilitoimistoyrittäjä

– Emme halua kenestäkään eroon varsinkaan tällaisena aikana, jolloin työvoimasta on pulaa. Tarvitsemme jatkuvasti lisää työvoimaa, mutta osaajia on haasteellista löytää.

VTM-yhtiöiden toimitusjohtaja Jussi Lindén

3.    Koeaikana ei välttämättä selviä, onko työntekijä helmi vai floppi

– Koeaika sujuu hyvin, mutta sitten onkin helvetti irti ja tullaan töihin pääasiassa tiistaina ja uusi sairasloma alkaa perjantaina. Aluksihan et tiedä, että henkilö on juoppo, ei kukaan sellaista mainosta. Hoidon jälkeen on pari viikkoa töissä ja ryyppy iskee taas päälle. Työnantaja ei voi muuta kuin maksaa palkkaa. Lopulta, yli kahden vuoden venkoilun jälkeen haluaa itse jäädä kortistoon. 

Pienyrittäjän kommentti Facebookissa

– Nykyisen koeajan aikana ei välttämättä selviä, onko työntekijä floppi, helmi, tai jotain siltä väliltä. Jos saisimme vuodenkin tai jopa rajoittamattoman koeajan, se kannustaisi palkkaamista aivan eri tavalla kuin tällä hetkellä.

VTM-yhtiöiden toimitusjohtaja Jussi Lindén

4.    Työntekijä aiheuttaa ongelmia työyhteisössä

– Hänestä tuli moitteita useilta tahoilta. Oli yksinkertaisesti pakko tehdä jotain. Koko työyhteisön viesti oli, ettei tilanne voi jatkua hänen kanssaan. Hyvä työntekijä saa aina töitä, mutta jos tulee jokin ongelma, irtisanomisen ei pitäisi olla niin hankalaa kuin nyt. Mielestäni tämä ei ole pelkästään työnantajan oikeus vaan koko työyhteisön.

Palvelukotiyrittäjä

5.    Muut paikkaavat tekemättömät työt

– Joku muu teki aina työt ja korjasi virheet, pienessä firmassa yleensä yrittäjä itse. Juoppous ei ole syy irtisanoa. Eikä laiskuus.

Pienyrittäjän kommentti Facebookissa

– Olemme keskustelleet asiasta kirjanpitäjämme kanssa. Riskinä on se, että jos työntekijä olisi esimerkiksi paljon sairauslomalla, paine töiden tekemisessä nousee liian isoksi. Käytännössä tarvitsisimme useamman kuin yhden työntekijän, koska sairauslomalaiselle pitää olla paikkaajia.

Taikakeppari Oy:n toimitusjohtaja Virva Klaasio 

Lue lisää hallituksen esityksestä täältä. Ohjeita yrittäjälle työtaisteluihin liittyen löytyy täältä.

toimitus (at) yrittajat.fi

Lainaukset perustuvat Yrittajat.fi-sivun artikkeleihin ja yrittäjien kommentteihin muissa medioissa.

Kuva: Getty Images

Kategoriat: Yrittäjät