Teijon kylässä on yrittämisen meininkiä

Rymättylän Yrittäjien syksyisellä retkellä kävi selväksi, että Salon Teijon ja Mathildedalin kylissä on elinvoimaa ja yrittämistä.

Teijon pienen kiinalaisvaikutteisen kirkon rakennutti 1800-luvun alkupuolella Teijon kartanon isäntä, ruukinpatruuna Robert Bremer. Monien vaiheiden jälkeen tämä yksityinen kirkko oli päätyä punttisaliksi tai ravintolaksi. Lopulta kyläläiset yhdistivät voimansa ja roponsa ja he pelastivat kirkon. Nyt kirkko on Salon seurakunnan omistuksessa.

Teijon kirkonesittelyn jälkeen Rymättylän yrittäjäväki kävi ihastelemassa pyökkimetsän orastavaa ruskaa Teijon kansallispuistossa.

Matildan palvelutaso paranee koko ajan

Kansallispuiston syntyminen ja sitkeä yrittäminen ovat saaneet aikaan ihmeitä Teijon naapurissa Mathildedalin ruukkikylässä. Retkeilijät ja muut matkailijat ovat löytäneet vanhan ruukkimiljöön. Uusia asukkaita sekä yrityksiä on muuttanut kylään tiuhaan tahtiin.

Rannassa on venesatama, mainio ravintola ja kahvila. Yrittäjäväki kiipesi rannasta ylemmäs ja vastaan tuli alpakkakehräämö ja myymälä, suklaamyymälä sekä leipomo.

Keskellä kylää on Terho-ravintola, jonka pitkän oluthanarivin suosituimmat ohraliemet ovat kylän oman panimon tuotteita. Takapihan myymälästä sitä sai ostaa lisää kotiin viemiseksi.

Rymättylän Yrittäjien päivän retki Teijoon ja Mathildedaliin oli kaikin puolin onnistunut. Sen havaitsi parinkymmenen matkalaisen hymyilevistä kasvoista.

 

Lassi Lähteenmäki